Musaka od pohovanih paprika




Preukusno, kao i svako jelo s pečenim paprikama, ali na žalost i prekalorično, jer pohovanje povlači mnogo ulja. Ne bih pravila nikakva polovična rešenja u smislu izmene recepta, jer je on, takav kakav je, fenomenalan, jedino bih predložila da se ovakav tip musake ne jede često. 

Sastojci:
Pohovanje paprika:
  • 8 velikih i mesnatih, crvenih, pečenih paprika
  • prstohvat soli za svaku papriku
  • 3 jaja
  • brašno za oblaganje paprika
  • ulje za prženje
Fil:
  • 300-400 g junećeg mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašike ulja
  • po 1/4 kaf. kaš. bibera, majorana, majčine dušice, mlevene paprike
  • 1 kašika iseckanog peršuna
  • 1 kaf. kaš. soli
Preliv:
  • 2 jaja
  • 100 g kajmaka ili 200 g kisele pavlake 
  • nekoliko kašika mleka da bismo razredili preliv
  • 1/2 kaf.kaš. soli

Da li će količine biti dovoljne za 3 ili za 4 osobe zavisiće od kapaciteta osobe, ali i od toga da li će jelo biti posluženo kao glavno jelo, ili kao predjelo. Na slikama je musaka od polovine mere, zgotovljena u posudi dimenzija 16 x 22 cm, za 2 osobe. 

Priprema:

Nikada ne kupujem mleveno meso, nego ga meljem sama. Meso isperem, osušim na kuhinjskoj hartiji, očistim od masnoće i žilica, isečem na manje komade i sameljem pomoću mašine za mlevenje. Na kraju, da bih pogurala poslednje meso kroz mašinu samlela sam manju sirovu šargarepu, tako da se i ona nalazi u filu. Ukoliko vam se dopada, izrendajte jednu malu šargarepu u svoj fil. Druga mogućnost je da meso sameljete u dobrom chopper-u, što i ja uradim s vremena na vreme, naročito kad su manje količine mesa u pitanju.

Priprema fila:
Na ulju, na tihoj vatri, dinstati fino isečenu glavicu crnog luka, dodati mleveno meso, pa nastaviti s dinstanjem desetak minuta, dok ne bude isparila tečnost koju će pustiti meso. Začiniti. Skloniti sa strane.

Priprema paprika:
Oljuštiti pečene paprike, ukloniti semenke, isprati ih i ocediti. Posoliti.
U jednu posudu staviti brašno, a u drugoj posudi viljuškom umutiti jaja za pohovanje. Zagrejati solidnu količinu ulja na srednjoj temperaturi.
Svaku veliku papriku po dužini podeliti na 2-3 dela i svaki deo provući kroz brašno i jaja, pa pržiti sa svake strane dok ne porumene. Odložiti pohovane paprike na kuhinjsku hartiju, koja će da upije masnoću koliko može, a ukoliko bude bilo potrebno - promeniti hartiju. Ako bude ostalo jaja, poslednje filete duplo pohovati.

Slaganje musake:
Podmazati odgovarajuću vatrostalnu činiju, pa redjati počev od paprika "na preklop", preko fila od mesa i ponovo paprika s preklapanjem jedne preko druge. Fil od mesa je upržen i relativno suv, ali će do njega dopreti pavlaka i sok iz paprika, tako da će na kraju biti dovoljno sočan.

Preliv:
Umutiti jaja s kajmakom ili kiselom pavlakom, posoliti, vodeći računa koliko je slan kajmak, i razrediti mlekom. Preliti preko musake. Peći 20-25 minuta na 200°C. Ostaviti desetak minuta da "odahne" pre serviranja.

Musaka je ukusna i kad je ohladjena, čak može preciznije da se iseče na manje kocke i servira kao predjelo. 








Ajme, kajmak :)   tema za septembar 2017.



4 komentara:

  1. Odlicna ulaznica za blogersku igricu, ne bih ovde nista menjala.:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :))))

      Ne bih ni ja, preukusno je :)

      Izbriši
  2. Odgovori
    1. Hvala ti :)

      Šteta što je mnogo kalorično, pa jedemo s vremena na vreme. Još i kajmak povrh musake :)) Zato kad jedemo - jedemo i uživamo :)

      Izbriši

Print Friendly and PDF