Kiseli kupus s knedlama




Mali obrok, veliko iznenadjenje :)

Recept je iz starog kuvara, a kiseli kupus koji je pripremljen na ovaj način, u kombinaciji s pikantnim knedlama, odlično je prihvaćen čak i kod onih koji nisu veliki ljubitelji kupusa. 

Sastojci:
  • 800 g kiselog kupusa
  • 3 kašike ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 dl gustog soka od paradajza
  • 1-2 lovorova lista
  • 1/2 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
  • 1 kaf. kaš. mlevene paprike
knedle:
  • 4 krompira srednje veličine
  • 1 jaje
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 20 g putera
  • 3 kašike griza
  • oko 200 g prosejanog namenskog brašna
  • 1 par svežih kobasica
završna nota:
  • 1 kašika iseckanog peršuna

Umesto kobasice sjajno će odgovarati u blenderu samlevena suva, mesnata, slanina.

Priprema:

Iseći kiseli kupus na tanke rezance, pa ga isprati iz dve-tri vode, gnječeći ga da bismo uklonili višak soli. Iscediti kupus rukom.


Na tihoj vatri zagrejati ulje, dodati sitno iseckan crni luk i dinstati desetak minuta dok ne bude omekšao. Dodati isečen, ispran i ocedjen kiseli kupus, lovorov list, biber, mlevenu papriku i sok od paradajza, pa sipati 3 dl vruće vode, poklopiti i dinstati na tihoj vatri dok kupus ne bude omekšao. Promešati povremeno i dolivati po malo vode dok bude trajao proces dinstanja, oko 1 sat. Na kraju, ostaviti da voda ispari i upržiti kupus, stalno mešajući.


Dok se kupus bude dinstao, spremiti knedle.


Ispržiti na malo vode, na tihoj vatri, sveže kobasice. Izbockati ih viljuškom da iz njih izadje masnoća. Neka se prohlade.


Skuvati oguljen i isečen krompir u slanoj vodi.


Ispasirati ga temeljno, tako da ne ostanu grudvice, ali ako ih bude - izvaditi ih. U topao krompir staviti puter i promešati kašikom dok se ne bude sjedinio s krompirom. Zatim dodati jaje u, sada već mlak, krompir, pa izmešati, Dodati so i griz i po malo prosejanog brašna. Kada bude dovoljno kompaktno prebaciti testo na radnu površinu, i uz dodavanje po malo brašna umesiti mekano, ali nelepljivo testo. Za ovakav tip testa biće potrebno stalno posipanje brašna po radnoj površini i rukama. 


Od testa oblikovati širi valjak, koji ćemo iseći na desetak, ili više, komada. Iseći i kobasicu na isto toliko komada, ne dužih od 2 cm.


U veći lonac sipati vodu, posoliti je i zagrejati do ključanja. Smanjiti vatru da voda ne bi jako ključala.


Na svaki komad testa staviti komadić kobasice i zatvoriti knedlu. Dobro je oblikovati da voda ne bi ušla unutra. Spuštati knedle u lonac s ključalom vodom, pa ih kuvati petnaestak minuta. One će isplivati kad budu kuvane, ali ih kuvati još nekoliko minuta. Rešetkastom kašikom izvaditi knedle iz vode, pa ih servirati s kiselim kupusom. Odozgo posuti iseckanim peršunom.


Kupus može da se podgreje, ali knedle ne.
















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF