Rolat od bundeve




Dobra je naša tradicionalna bundevara, ali je dobar i rolat od bundeve s kremom od putera i milerama, koji me ukusom neodoljivo podseća na finu, mekanu, vlažnu i kremastu tortu. 

Kolač osvaja svojim toplim, jesenjim, tonovima i primamljivim mirisima muskatnog oraha, cimeta i bundeve.

Sastojci:
patišpanj:
  • 3 jaja
  • 1 šolja šećera (250 ml)
  • 3/4 šolje pirea od bundeve (180 ml) 
  • 1 kašika soka od limuna
  • 3/4 šolje namenskog brašna (180 ml)
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1/4 kaf. kaš. soli
  • 1/2 kaf. kaš. muskatnog oraha
  • 1 kaf. kaš. djumbira u prahu
  • 2 kaf. kaš. cimeta
nadev:
  • 100 g omekšalog putera
  • 3/4 šolje šećera u prahu (180 ml)
  • 1 kaf. kaš. ekstrakta vanile
  • 130 g kisele pavlake 22% mm
završna nota:
  • prah-šećer za posipanje

Merenje sastojaka je šoljom od 250 ml, ili menzurom, što olakšava i pojednostavljuje pripremu. 

Priprema:

Priprema bundeve:
Pire od bundeve možemo napraviti dan ranije. Zagrejati rernu na 200°C. Na pleh staviti alu-foliju ili papir za pečenje. Komad sveže bundeve, od oko 300 grama, isprati pod vodom zajedno s korom i iseći na manje komade. Poredjati ih na pleh korom na dole, pa staviti u zagrejanu rernu. Peći oko pola sata ili dok bundeva ne omekša, što ćemo proveriti bockanjem viljuškom. Ostaviti da se ohladi. Skinuti koru i skloniti delove koji su, eventualno, pocrneli. Napraviti pire od bundeve pomoću blendera, ručne pasirke, ili štapnog miksera. Staviti u posudu s poklopcem i čuvati u frižideru do upotrebe.

Priprema patišpanja:
Uključiti rernu da se greje na 200°C. Pleh od šporeta postaviti hartijom. 

Odvojeno sastaviti suve i tečne sastojke. 
U činiji pomešati brašno, prašak za pecivo, so, muskatni orah, djumbir u prahu i cimet. 
U drugoj činiji penasto umutiti mikserom jaja, i žumanca i belanca, s šećerom. Dodati pire od bundeve i sok od limuna, pa sjediniti mikserom. Skloniti mikser. 
Spojiti tečne i suve sastojke i dobro promešati kašikom. 

Testo sipati na sredinu pleha, pa razvući prema stranicama i poravnati. Staviti pleh u zagrejanu rernu.

Peći desetak minuta, ili dok patišpanj ne bude porumeneo. Izvaditi pleh iz rerne.

Polako odvojiti patišpanj od pleha, a zatim posuti prah šećerom s gornje strane. Prekriti pleh čistom, suvom, krpom i okrenuti ga naopako. Patišpanj će ostati na krpi, a pleh skloniti. Polako odvojiti papir s patišpanja.

Poravnati ivice, opseći ih, pa urolati patišpanj zajedno s krpom, i ostaviti da se potpuno ohladi.

Priprema nadeva:
Mikserom umutiti omekšali puter i prah šećer. Dodati ekstrakt vanile i mileram, pa mikserom sjediniti s prethodnom smesom. Pokriti činiju i staviti je u frižider da bi se krem, koji je tokom mućenja omekšao, stegao.

Priprema rolata:
Razviti ohladjen patišpanj i skloniti krpu. Premazati ga filom i ponovo urolati, lagano pritiskajući rukama. Ukoliko ga uvijamo po dužoj strani - biće tanji, a ukoliko uvijamo po kraćoj strani - biće deblji i imaće više slojeva u preseku. Zamotati rolat plastičnom folijom i ostaviti u frižideru nekoliko sati. Pre sečenja posuti ga prah-šećerom. 

Stajanjem će malo da opadne debljina slojeva, ali će zato rolat biti sve ukusniji, vlažniji i sočniji - što duže bude stajao. Na slikama je rolat nakon 24 sata. 

Kolač se može zamrznuti.

















2 komentara:

  1. Vrlo fin receptic i celokupna prezentacija, a posebno odusevljenje dekupaz dascicom!:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Časkom od starog napravim novo :))
    Hvala ti :)

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF