Kokos-torta




Čestitam Novu godinu blogerima, prijateljima, pratiocima i čitaocima. Srećno u 2018. :)

Torta od kokosa je poput ogromne "rafaelo kuglice", po meni - savršenstvo bez mane :) Priprema je nešto složenija i iziskuje vreme i strpljenje, ali će se isplatiti svaki minut :)

Sastojci:
kore:
  • 9 belanaca (3 x 3 belanca)
  • 240 g šećera (3 x 80 g)
  • 3 kašike alkoholnog sirćeta ili soka od limuna (3 x 1 kašika)
  • 12 kašika kokosovog brašna (3 x 4 kašike), ukupno oko 100 g
fil:
  • 9 žumanaca 
  • 150 g šećera
  • 1/2 kaf. kaš. ekstrakta vanile
  • 125 g omekšalog putera 
završna nota:
  • 200 ml sveže tečne pavlake
  • 50 g kokosovog brašna za posipanje

Nailazila sam na kolače s kokosom koji su, nekako, previše teški i otužni, s velikom količinom kokosa. U ovoj torti je kokos prilično izbalansiran, a kokos s vrha dodaje još malo arome. Količina šećera se može smanjiti za koju desetinu grama.

Torta je visoka 10 cm na početku, a s vremenom, očekivano, opada debljina beze-kora pod teretom fila, pa je sutradan visoka 8 cm.

Priprema:

Kore
Pečemo tri kore u okruglom plehu prečnika 22-24 cm. Bilo bi zgodno da imamo dva pleha iste veličine, pa da pripremimo sledeću koru bez zadržavanja i čekanja da se ohladi pleh s prethodnom korom. Ja sam pekla na donjoj poziciji rešetke u rerni, ali ne bih da ustvrdim da će to biti pravi izbor u drugim rernama. Dakle, srednja ili donja pozicija.

Zagrejati rernu na 200°C, a kada budemo stavili šam smanjićemo na 125°C. Neka rerna bude zagrejana na vreme, da šam ne bi spao čekajući potrebnu temperaturu rerne.

Namazati pleh uljem, pa staviti na dno posude isečenu hartiju. I nju namazati. Višak ulja, ukoliko ga ima, pokupiti papirnim ubrusom.

Odvojiti belanca i žumanca. Žumanca poklopiti da se ne bi osušila dok stignu na red, eventualno ih staviti u frižider.

Moram da skrenem pažnju da se belanca neće umutiti ukoliko slučajno, prilikom odvajanja, upadne žumance koje ne uspemo da odmah i u celosti izvadimo. Ko nije vešt neka razbija jaja u pomoćnoj posudi. Posuda mora biti savršeno čista i suva, kao i metlice koje ćemo prati nakon svakog mućenja šama.

Izmeriti šećer.

Umutiti 3 belanca da se zabele, pa dodavati malo po malo šećer, stalno muteći dok šam ne dostigne čvrstinu. Sipati kašiku alkoholnog sirćeta, ili soka od limuna, pa mutiti još nekoliko minuta, zahvatajući šam s dna posude. Dodavati jednu po jednu kašiku kokosovog brašna, lagano mešajući kašikom.

Sipati šam na sredinu posude, pa razvući prema obodu. Peći 40 minuta i odmah izvaditi iz rerne. Ostaviti koru da se sasvim ohladi.

Na isti način napraviti sve tri kore.

Ne zaboraviti da za pečenje svake sledeće kore podignemo temperaturu rerne na 200°C, pa zatim smanjimo na 125°C.

Fil:
Fil ćemo kuvati na pari. Žumanca pomešati s šećerom. Objašnjenje u vezi s kuvanjem na pari se nalazi na odvojenoj temi. Krem je skuvan kada na dnu posude u kojoj kuvamo ostane "put" kad se povuče varjačom. Dodati ekstrakt vanile i promešati. Kasnije, dok se krem bude hladio, često ga promešati da se ne bi formirala korica. Fil će se hladjenjem sve više zgušnjavati.

Umutiti omekšali puter mikserom, pa dodati ohladjen krem i mutiti dok se svi sastojci ne budu sjedinili. 

Završna nota:
Podeliti fil na 3 dela. Prvu koru staviti na odgovarajući tanjir i premazati je filom, preko fila staviti drugu koru i lagano pritisnuti rukom, pa i nju premazati filom, a preko njega staviti treću koru i lagano pritisnuti. Ostatkom fila premazati celu tortu u tankom sloju, pa je staviti u frižider na sat vremena.

Umutiti mikserom svežu, tečnu, pavlaku, pazeći da ne bude premućena, jer će se u tom slučaju odvojiti mleko od putera i neće biti upotrebljiva. Ko nije vešt bolje je da koristi takozvanu biljnu pavlaku, ili šlag iz kesice.

Izvaditi tortu iz frižidera i premazati je sa svih strana umućenom pavlakom. Ostaviti deo za ukrašavanje pomoću šprica.

Posuti tortu kokosovim brašnom i ukrasiti je pavlakom. Servirati tortu nakon nekoliko sati hladjenja u frižideru.













4 komentara:

  1. Fenomenalno izgleda, a i ukus je pretpostavljam izvanredan.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala :) Za ljubitelje kokosa i poslastica tipa "rafaelo" - torta je vrlo ukusna :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Kao neka nežna princeza - baš je lepa torta.

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF