Savijača s kiselim kupusom i kobasicom




Još jedan stari recept u sezoni kiselog kupusa. Ova vrlo ukusna pita može biti poslužena kao toplo predjelo, ili kao zakuska uz pivo ili vino. 

Sastojci:
  • 6 listova tankih kora (3 x 2 lista)
preliv:
  • 2 kašike ulja
  • 1 dl vode
  • prstohvat soli
krompir:
  • 2 veća krompira
  • 1-2 kašike ulja
  • 1/2 kaf. kaš. soli
nadev:
  • 500 gr kiselog kupusa (300 g iseckanog, ispranog i rukom iscedjenog kupusa)
  • 1 kašika ulja
  • 50 grama suve, mesnate, slanine 
  • 1 sveža kobasica
  • 1 glavica crnog luka
  • 4 kašike gustog soka od paradajza
  • 2 čena belog luka
  • 1/2 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
  • prstohvat kima
  • so po potrebi

Važno je da kobasica bude kvalitetna, domaća ili iz mesare u koju imamo poverenja. 
Od navedenih mera dobićemo 3 savijače.

Priprema:

Priprema nadeva:
Kupus iseći na tanke rezance, pa ga isprati pod vodom, a zatim iscediti rukom, da bi ga oslobodili viška soli. 

Sitno isečenu suvu, mesnatu, slaninu propeći na ulju, na tihoj vatri. Dodati sitno isečen crni luk i kobasicu isečenu na kolutiće. U ovom receptu sam zamenila slaninu pečenicom. Pržiti nekoliko minuta, pa dodati ocedjen kiseli kupus i začiniti sokom od paradajza, sitno seckanim belim lukom, biberom i kimom. Sipati malo vode i dinstati, uz povremeno dolivanje po malo vode, dok kupus ne bude omekšao. 

Priprema krompira:
Zagrejati rernu na 200°C.  U manji pleh postaviti hartiju. Krompir oljuštiti, oprati i iseći na kockice, posoliti, preliti s 2 kašike ulja, izmešati i staviti u pleh. Povremeno promešati da se kockice krompira ne bi zalepile za hartiju, i peći dok ne porumene. Podesiti vreme tako da i krompir i kupus budu gotovi istovremeno.

Rernu ne bi trebalo isključivati ako odmah nastavljamo. Pripremiti pleh za savijače, postaviti hartiju.

Pomešati krompir s kupusom i time filovati po 2 lista tankih kora. Svaku koru premazati pomoću četkice pripremljenim prelivom od vode, soli i ulja. 

Peći savijače oko 20 minuta na 200°C dok ne porumene.

Premazati preliv četkicom preko savijača, zatim ih ponovo zapeći u rerni nekoliko minuta. Sačekati da se pita prohladi, pa je iseći i servirati.











Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF