Kisela čorba




Praznici nam se nižu jedan za drugim, a nakon praznovanja mnogima ostaje mamurluk :)

Kažu da se preventiva nalazi u dve čaše vode koje bi trebalo popiti pre početka slavlja, a u toku slavlja jesti nešto masniju hranu, koja će bolje apsorbovati alkohol.

Na koncu, uvek ostaje lek u vidu tradicionalne kisele čorbice, koja će prijati i onima koji nisu mamurni, jer je sasvim lagana i osvežavajuća, zapravo, pravi izbor za "dan posle" ića i pića :)

Sastojci:
  • 300 g pilećeg filea
  • 2 šargarepe srednje veličine
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 koren paštrnaka (paškanata)
  • 1/2 korena manjeg celera ili sušeni celer
  • 1 lovorov list
  • 1/4 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • oko 1 litar vode
završna nota:
  • 2-3 kašike kisele pavlake
  • sok od 1/2 limuna
  • 1 kašika iseckanog peršunovog lišća

Količine su za 3-4 tanjira supe. 

Priprema:

Očistiti i oprati povrće. Šargarepu, celer, paškanat i luk iseckati na kockice. 
Sa mesa skinuti opnice i masnoću, pa ga isprati pod hladnom vodom i posušiti ubrusom. Iseckati ga na male komade.

U lonac ili šerpu staviti povrće. Dodati pileće meso, biber i lovorov list, pa sipati 1 litar hladne vode. Zagrejati vodu do ključanja, zatim smanjiti vatru i lagano kuvati sat vremena. Dolivati po malo tople vode da bi do kraja kuvanja ostao litar tečnosti. Skloniti čorbu s vatre.

U činijici izmešati kiselu pavlaku i sok od limuna, pa dodati vrućoj čorbi. Posoliti i proveriti da li je dovoljno slana. Oprati i iseckati peršunovo lišće, pa njime začiniti čorbicu.

Drugi način je da prvo izdinstamo crni luk na vodi, oko 10 minuta, pa zatim dodamo sve ostale, navedene, sastojke i nastavimo opisanim redosledom. 











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF