Lenja sarma




Iako ostavlja utisak gurmanskog obroka, ovo sočno jelo se sastoji od mesa i puno povrća, bez brašna i zaprške, s vrlo malo ulja. 

Osim klasičnog recepta za sarmu s kiselim kupusom, sarmu možemo zavijati u listove slatkog kupusa, a kada okrenemo način pripreme i kupus stavimo u meso - dobićemo "lenju sarmu" :) Priprema je malo složenija i uzima nešto više vremena, ali ipak manje nego kad zavijamo sarmice jednu po jednu. U kom god obliku pripremili sarmu, ukućani i dragi gosti biće, provereno, oduševljeni :)

Sastojci:
  • 450 g mlevenog mesa od junećeg buta
  • 1/2 manje glavice slatkog kupusa, oko 500 g
  • 50 g nekuvanog pirinča
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 jaje
  • 1/4 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
  • 1.5 kaf. kaš. soli
  • 1 kašika iseckanog peršuna
  • 1 kašika ulja za podmazivanje posude
preliv:
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 šargarepa srednje veličine
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 250 g marinara sosa
  • oko 500 ml tople vode
završna nota:
  • grčki jogurt ili kisela pavlaka za serviranje

Mere su za vatrostalnu posudu dimenzija 17 x 25 cm. Izaći će 8 ćufti veličine teniske loptice.

Priprema:

Ukoliko nemamo industrijski "sos marinara", napravićemo domaći, koji se pravi jednostavno, lako i brzo. Možemo ga napraviti dan, dva, ranije i čuvati u teglici u frižideru. Priprema i postupak izrade sosa opisani su na posebnoj temi

Preliv:
Očistiti i sitno iseći crni luk. Oljuštiti šargarepu i sitno je izrendati.
U šerpici zagrejati ulje na tihoj vatri, pa dodati luk i pržiti nekoliko minuta. Dodati izrendanu šargarepu i dinstati, mešajući, dok ne bude omekšala i pustila boju. Dodati marinara sos i vodu, promešati i ostaviti da proključa. Skloniti s vatre.
Marinara sos je fino začinjen i pikantan, tako da preliv nećemo ni soliti ni začinjavati. Ipak, probati pa doterati prema svom ukusu.


Lenja sarma:
Skuvati pirinač do polovine. 
Dobro isprati pirinač na cediljci pod česmom. U šerpicu sipati 1/2 litre vode i posoliti prstohvatom soli, pa kad voda provri dodati pirinač, promešati i kuvati par minuta. Skloniti s vatre i ostaviti pirinač u vrućoj vodi desetak minuta, a zatim procediti i ostaviti na cediljci da voda otkaplje, a pirinač se ohladi.

Pripremiti kupus. 
Skinuti prve listove s glavice kupusa, isprati je pod vodom i prepoloviti. Dugačkim i oštrim nožem iseckati kupus na tanke rezance u metalnu ili vatrostalnu činiju. U kuvalu ili na šporetu zagrejati do ključanja malo više od litar vode, pa preliti kupus i ostaviti 10 minuta da omekša. Iscediti kupus prvo na cediljci, a zatim sav višak vode iscediti čvrstim stiskom ruke.

Samleti meso. 
U vreme električnih mašina i čopera to je posao od 5 minuta, koji nam osigurava čistoću i kvalitet. Isprati komad junećeg mesa pod hladnom vodom, pa ga posušiti kuhinjskom hartijom. Odstraniti masnoću i žilice, a komad iseći na manje delove i samleti u čoperu. 

U veliku činiju staviti iscedjen kupus, samleveno meso, sitno iseckan crni luk, ocedjen pirinač, jaje, biber, so i peršun. Dobro sjediniti sve sastojke meseći ih rukom. 

Namazati uljem vatrostalnu posudu u kojoj ćemo peći "lenju sarmu". 

Uključiti rernu da se greje na 200°C. 

Vlažnim dlanovima formirati ćufte veličine teniske loptice, pa ih redjati jednu do druge u pripremljenu posudu. Zaliti prelivom tako da ćufte budu gotovo sasvim pokrivene. Pokriti posudu alu-folijom, pa je staviti na veći pleh zbog mogućeg prskanja u rerni. Peći u zagrejanoj rerni sat vremena, prvih 45 minuta ispod folije, zatim skloniti foliju i zapeći ćufte sledećih 15 minuta. 

Servirati uz grčki jogurt ili kiselu pavlaku. 

















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF