Pohovane rolnice punjene šampinjonima




Fine rolnice punjene bešamel sosom, šampinjonima i kačkavaljem, čija je izrada prilično jednostavna, ali je potrebno malko više vremena, ne previše. 

Da su pohovane rolnice kalorične - jesu, ali ovakva jela nisu predvidjena za svakodnevnu ishranu :) Možemo ih poslužiti kao toplo predjelo ili obradovati ukućane ukusnom večerom :)

Sastojci:
  • 3 lista svežih, tankih, kora
  • 50 g kačkavalja
sos od šampinjona:
  • 200 g šampinjona
  • 2 kašike ulja
  • 1/4 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera (pečurke vole biber)
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • 1 kašika putera
  • 1 ravna kašika brašna
  • 100 ml mleka
pohovanje:
  • 1 jaje
  • ~100 g prezli
  • ~200 ml ulja

Mere su za 6 komada pohovanih rolnica dužine 15 cm. Za više rolnica srazmerno povećati sve sastojke. 

Priprema:

Sos od šampinjona:
Oprati pečurke, pa ih iseckati na listiće. U šerpici zagrejati ulje na tihoj vatri, dodati listiće šampinjona, koje ćemo dinstati desetak minuta - sve dok ne bude isparila tečnost koju će pečurke pustiti. Ćesto promešati. Dodati so i biber.
U medjuvremenu zagrejati mleko.
Kada je tečnost isprarila, dodati puter, a kad se bude rastopio dodati brašno i energično promešati. Sipati toplo mleko i mešajući zgusnuti sos. Skloniti s vatre i sačekati da se potpuno ohladi. Proveriti da li je sos dovoljno slan, pa dosoliti ukoliko bude bilo potrebno.

Pohovanje:
U jednom tanjiru izmutiti jaje i jednu kaf. kaš. vode, da bi smesa bila manje rastegljiva. 
U drugom tanjiru pripremiti prezle.

Izrendati kačkavalj "na krupno".

Složiti kore jednu preko druge, pa ih preseći kuhinjskim makazama po kraćoj strani na 2 jednake polovine. Dobićemo 6 kora za 6 rolnica. 

Uzimati po jednu koru. Na gornju, kraću, ivicu staviti dve kašike sosa i dodati dve kašike izrendanog kačkavalja. Preklopiti bočne strane kore preko nadeva i urolati od vrha do kraja. 

U šerpici zagrejati ulje na srednjoj temperaturi, da nam poh ne bi pregoreo.

Umočiti rolnicu sa svih strana u umućeno jaje, pa u prezle, i staviti na zagrejano ulje. 

Pržiti nekoliko minuta, okrećući rolnice dok fino ne porumene. Ostaviti ih nekoliko minuta na upijajućoj hartiji da bi se ocedile.

Rolnice držati na toplom mestu u činiji s poklopcem, da bi ostale što duže tople.

















4 komentara:

  1. Ovo mora da je fenomenalno. Ima posla i petljanja po kuhinji, ali verujem da vredi!

    OdgovoriIzbriši
  2. Vredi, vredi :) A što se tiče posla, samo prvi put je malo konfuzno, već drugi put, kad se još bolje organizujemo, je prava rutina. Inače, rolnice možemo filovati s kockicama šunke u bešamel sosu, umesto šampinjona, ne znam koje su bolje :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Pravila sam ove rolnice, uz male izmene recepta. Naime, umesto besamela, koristila sam mesavinu krem sira i pavlake. Nadam se da ne zamerate. Inace, vasi recepti su svi sjajni. Bice, nadam se i novih.

    OdgovoriIzbriši
  4. Recepti su samo ideje i inspiracija čitaocima, nije obavezno da ih se doslovno pridržavamo ukoliko već imamo izvesno kulinarsko iskustvo :) Hvala :)

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF