Od krompira pravimo mnogo divnih jela, iako je neopravdano etiketiran kao namirnica s praznim kalorijama :) Način na koji pripremamo krompir, na primer prženje u dubokom ulju, može biti loš, ali sama krtola je vrlo hranljiva i korisna, bogata vitaminom C i kalijumom (potasijumom) koji čuva naše kosti.
Krompir "Džekson" je vrlo jednostavan obrok u danima kad nismo raspoloženi za kuvanje, može biti fina večera ili interesantno, svakako ukusno, predjelo.
Sastojci:
- 3 velika krompira (svaki po 300 g)
- 2 pune kašike kisele pavlake 20% mm
- 4-5 krišaka suve, mesnate, slanine
- 1/2 manjeg praziluka, zeleni deo, ili mladog luka u istoj količini
- 1/2 kaf. kaš. soli
- 1/4 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
- 90 g izrendanog tvrdog, žutog, sira
Navedene količine su za 3 osobe. Ukoliko je potrebno više krompira za više osoba, srazmerno povećati sve sastojke.
Priprema:
Uključiti rernu da se zagreje na 200°C.
Izabrati zdrav krompir slične veličine, da bi bio pečen u isto vreme. Dobro ga oprati i istrljati kuhinjskom četkom. Posušiti ga papirnim ubrusom i izbockati štapićem za ražnjiće, ili viljuškom.
Manji pleh postaviti pek-papirom, poredjati krompir i staviti u zagrejanu rernu. Peći oko 1 sat. Dužina pečenja će zavisiti od veličine i sorte krompira, pa već posle 45 minuta bockanjem proveriti da li je krompir sasvim mekan u sredini. Ukoliko štapić ne prolazi lagano kroz krompir, vratiti ga u rernu da se dopeče.
Ispečen krompir izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo prohladi, da bismo mogli da ga držimo u ruci.
Oštrim nožem odseći vrh krompira, a kašičicom izdubiti sredinu, koju ćemo staviti u činiju i izgnječiti viljuškom.
U istu činiju dodati sitno isečenu slaninu, koju možemo prethodno propeći na tiganju, a i ne moramo. Dodati opran, fino iseckan praziluk, so, biber i kiselu pavlaku. Promešati i proveriti da li je nadev dovoljno začinjen. Napuniti izdubljen krompir pripremljenim nadevom.
Izrendati tvrdi, žuti, sir, pa staviti gomilicu na svaki krompir.
Ponovo zagrejati rernu na 200°C.
Staviti pleh s krompirom u rernu i peći 10-15 minuta, dok se sir ne bude istopio i blago porumeneo. Servirati odmah.
Jela s krompirom se ne podgrevaju.
Nema komentara:
Objavi komentar