Mafini "carska pita"




Vazdušasta, sočna, mirisna pita, koja može s pravom da ponese carski naziv, ovog puta u vidu mafina. Carska pita iz pravougaonog kalupa nalazi se na odvojenoj temi.

Sastojci:
  • 4 jaja
  • 260 g oštrog brašna
  • 100 ml ulja
  • 230 ml jogurta
  • 120 g mariniranih pečuraka (alternativa crvene paprike - sveže, pečene ili iz turšije)
  • 120 g šunke (pečenice) u komadu
  • 120 g kiselih krastavaca (3-4 komada)
  • 120 g feta sira
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Pita je fleksibilna po pitanju čvrstih sastojaka, pa će sasvim dovoljno biti i, recimo, 2 kisela krastavca, ili 1/2 paprike, ili 100 g šunke. Ukoliko možete da birate neka bude masniji i zreliji beli sir, tipa "sjeničkog sira".
Količine su za kalup od 12 mafina.
Za 6 mafina prepoloviti navedene sastojke. 

Priprema:

U kalup poredjati podmazane papirne korpice, ili podmazati kalup ukoliko ne koristimo korpice. Ako su korpice uradjene od pek-papira nije potrebno podmazivanje.

Iseckati vrlo sitno krastavce, šunku, pečurke ili paprike. Sir izgnječiti viljuškom. Odmeriti ulje i jogurt. Izmeriti i prosejati brašno.

Odvojiti belanca i žumanca. Uključiti rernu da se greje na 200°C. 

U većoj činiji dobro umutiti mikserom belanca, pa dodavati jedno po jedno žumance, muteći lagano mikserom. Dodati ulje u tankom mlazu, muteći mikserom. Skloniti mikser i pripremiti varjaču. Dodati jogurt i fino promešati. Posoliti i dodati prašak za pecivo, pa promešati. Dodati izgnječen sir i promešati. Dodati iseckane: šunku, krastavce, pečurke ili paprike, pa promešati. Dodavati malo po malo prosejanog brašna, mešajući varjačom dok se smesa ne bude dobro sjedinila. Proveriti da li je testo dovoljno slano.

Testo ravnomerno rasporediti u pripremljene korpice. Korpice će biti vrhom pune. Staviti u zagrejanu rernu i peći 30 minuta, dok se ne bude formirala zlatnožuta korica. Proveriti pomoću čačkalice da li je testo pečeno u sredini, pa ukoliko je potrebno pokriti ga alu-folijom i dopeći.

Izvaditi kalup iz rerne i ostaviti da se prohladi. Izvaditi mafine iz kalupa i servirati.

Moguće je napraviti carsku pitu dan ranije, pa je čuvati u plastičnoj kutiji u frižideru, što je vrlo praktično rešenje ukoliko spremamo više hrane zbog proslave ili sedeljke.













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF