Frape od banane




Ukusna, zdrava i brza poslastica za decu i odrasle, koja se priprema nekoliko minuta. U vreme mog detinjstva bila je poznata kao "frape", a danas isti napitak nazivaju "smoothie", tako da ostaje nejasno gde završava jedan, a počinje drugi :)

Frape je gusti, hranljivi, napitak koji se spravlja od različitog voća i mleka, a odličan je za tople dane i za sve ostale dane, kao brzi vitaminski doručak, užina, ili desert. 

Sastojci:
  • 2 zrele banane
  • 4 dl hladnog punomasnog dugotrajnog mleka
  • sok od pola limuna
  • prstohvat vanilin šećera
  • 1 kašika meda kao mogućnost

Količine su za dve čaše. 

Nikako ne koristiti tvrde i nezrele banane, već samo prosečno zrele, koje imaju tamne pegice po kori. One će biti dovoljno slatke, tako da neće biti potrebno zasladjivanje. Ukoliko, pak, postoji potreba za još sladjim napitkom, upotrebiti med. 

Priprema:

Jednu bananu zalediti. Skinuti joj koru, odbaciti vrhove s obe strane i iseći je na krupnije kolutove. Staviti ih u plastičnu kutiju s poklopcem i smestiti u zamrzivač nekoliko sati. Oni će nam poslužiti umesto kockica leda.

Iscediti sok od pola limuna. 

Kada se banana dovoljno zaledila stavićemo je u blender i usitniti. Dodaćemo joj drugu bananu i obe ćemo preliti sokom od limuna. Zajedno ih izmiksati. Dodati prstohvat vanilin šećera i mleko, pa miksati par minuta dok ne postignemo gustu, kremastu i penušavu smesu.

Frape servirati u visokim čašama i ukrasiti, recimo, kuglom sladoleda. 
Na slikama je frape s nezaledjenim, ali hladnim, bananama. Banana vrlo brzo oksidira, stoga napitak servirati odmah. 











2 komentara:

Print Friendly and PDF