Hipokratova supa




Hipokratova supa (Hippocrates Soup), pored toga što je zdrav obrok, je deo terapije protiv kancera i drugih bolesti, popravlja imunološki sistem, a odlična je za čišćenje organizma i detoksikaciju, uz obilje jakih antioksidanata. 
Hipokratovu supu popularizovao je jedan Nemac, dr. Max Gerson, početkom 20. veka, uvrstivši je u tzv. "Gersonovu terapiju".
S obzirom da su krompir i paradajz stigli u Evropu tek s otkrićem Amerike, a Hipokrat je živeo pre 2.500 godina, moguće je da je "Hipokratova" supa zasnovana na temeljima supe kakvu je savetovao antički doktor. Iako je dijetalna, supa je odlična :)

Sastojci:
  • 1 praziluk srednje veličine
  • 2 crna luka srednje veličine
  • 5 krupnijih čenova belog luka
  • 600 g zrelog paradajza
  • 400 g krompira
  • 1 manji koren celera
  • 1 manji koren peršuna
  • buketić peršunovog lišća
završna nota:
  • prstohvat pimenta

Količine su za četiri veće činijice. Preporučuju se dve porcije supe dnevno. Bilo bi odlično kada bi povrće bilo organski gajeno.
Charlotte Gerson, promoter "Gerson Cancer Therapy", savetovala je da ukoliko volite paradajz supu - povećate količinu paradajza, ukoliko volite supu od luka - povećate količinu luka, ili jednostavno, da menjanjem količine navedenog povrća menjate ukus supe.

Priprema:

Povrće dobro oprati. Prazuluk prepoloviti po dužini i pustiti da voda teče izmedju listova. Krompir, koren peršuna i celer oguliti pomoću spravice za guljenje. Crni i beli luk oljuštiti. Sa paradajza skinuti ljusku.

Povrće krupno iseći, beli luk ostaviti u komadu, pa ga dodati pred sam kraj kuvanja.

U veći lonac staviti krupno isečeno povrće, pa sipati hladnu vodu tek toliko da ga pokrije. Zagrejati do ključanja, zatim smanjiti temperaturu na vrlo tiho i kuvati poklopljeno dva sata.

Pred istek vremena dodati peršun i beli luk. Vodu ne dodavati u toku kuvanja. Začiniti supu nekim od dopuštenih začina.

Povrće ispasirati pomoću ručne pasirke ili blendera. Ukoliko je u pitanju terapija - supu ne soliti. 

Od začina su dopušteni: piment (najkvirc), anis, lovor, korijander, mirodjija, kim, muskatni orah, majoran, ruzmarin, šafran, žalfija, estragon, majčina dušica.

Zabranjeni su svi ostali začini, uključujući origano, biber, mlevenu papriku i bosiljak. 

Ostatak supe čuvati u frižideru najduže 48 sati. S obzirom da se jela s krompirom ne podgrevaju, supu izvaditi pola sata ranije i jesti je sa sobne temperature.











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF