Pikantno varivo od crvenog sočiva




Recept je sasvim jednostavan i uzeće samo 30 minuta za kuvanje i jednu jedinu šerpicu. Sočivo smo jeli uz vruće lepinje i sve zajedno je bilo neopisivo dobro :)
S crvenim sočivom se mogu pripremati sva jela koja se pripremaju s poznatim smedjim sočivom. Važno je znati da se crveno sočivo brže kuva i zbog toga bi trebalo paziti da se ne prekuva. 
Sa sočivom se družim od detinjstva, a crveno sočivo, kao i sve ostale vrste, sam otkrila dok sam živela u inostranstvu i tada sam ga kuvala na isti način kao što sam kuvala smedje sočivo. Sočivo je slično pasulju, ali se daleko brže priprema, što mu daje prednost u mojoj kuhinji.

U ovom receptu je egzotičniji način priipreme, malko drugačijeg, ali odličnog ukusa :)

Sastojci:
  • 2-3 kašike kokosovog ulja
  • 1/2 manje glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika izrendanog svežeg đumbira
  • 1 vrlo mala šargarepa 
  • 150 g crvenog sočiva
  • 150 ml gustog soka od paradajza
  • 600 ml vode 
  • 1 kašičica meda
  • 1 kašičica kurkume 
  • 1 čili papričica ili komadić domaće ljute papričice
  • 1/2 kašičice korijandera u prahu ili u zrnu 
  • 1 kašičica soli
  • prstohvat bibera
finale:
  • 2 kašike iseckanog peršuna

Količine su za dve porcije, dva tanjira, ili dve osobe.

Priprema:

Na ambalaži za crveno sočivo piše da se kuva 30 minuta i da nije potrebno natapanje. U tom slučaju pregledati ga, pa dobro isprati nekoliko puta.

Očistiti, oprati i iseckati crni i beli luk. Očistiti i oprati šargarepu, pa je iseckati na kockice. Očistiti komadić đumbira, pa ga izrendati "na sitno". Oprati i iseckati peršun.

Na tihoj vatri zagrejati kokosovo ulje i dodati sitno isečen crni luk. Dinstati nekoliko minuta, pa dodati na kockice isečenu šargarepu i sitno iseckan beli luk. Dinstati još nekoliko minuta, stalno mešajući. Dodati izrendan đumbir i čili papričicu. Dodati sok od paradajza i sočivo. Sipati vodu i promešati. U toku kuvanja sočivo će nabubriti i pokupiti vodu, pa je po malo dodavati ako jelo bude bilo pregusto.

Začiniti medom, korijanderom, biberom i kurkumom. Kuvati varivo 30 minuta na tihoj vatri, pa ga posoliti, probati i dosoliti ako bude bilo potrebno. Skloniti s vatre. Posuti iseckanim peršunom.













3 komentara:

  1. Utisak s Coolinarike:

    Ninocka11 03.02.19. 17:42
    Ovo je fenomenalno, drugačije i novo za nas, oduševljeni smo!


    Hvala na poverenju ❤️

    OdgovoriIzbriši
  2. Otkako smo probali ovo fenomenalno varivo, postalo je deo našeg redovnog jelovnika, evo, upravo se kuva. Retko kad me nešto ovoliko oduševi kao ovo, ukusi su drugačiji, netipični, ali izvanredni. Hvala za ovaj recept.

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF