Pečeni krompir s kukuruznim brašnom i začinima




Malo promenjen način pripreme krompira, nekoliko aromatičnih začina - i imaćemo sasvim novo jelo na trpezi :) 

Inače, krompir je neopravdano etiketiran kao namirnica s praznim kalorijama. Način na koji ga pripremamo, na primer prženje u dubokom ulju, može biti loš, ali sama krtola je vrlo hranljiva i korisna, bogata vitaminom C i kalijumom koji čuva naše kosti. 

Krompir koji je pripremljen na ovaj način, biće hrskav i rumen spolja, a iznutra mekan, mirisan i vrlo ukusan.

Sastojci:
  • 600 g crvenog krompira
  • 2 kašike kukuruznog brašna za palentu
  • 1 kašika mlevene paprike (slatke ili ljute, po izboru)
  • 2 čena belog luka
  • 1 kaf. kaš. suvog ruzmarina 
  • 1 kaf. kaš. suvog bosiljka 
  • 1/2 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • nekoliko kašika ulja

Navedene mere su za 2 osobe.
Začine možemo podešavati prema svom ukusu, dodavati nove, ili zameniti suve sa svežim. 

Priprema:

Pripremiti veći pleh i postaviti hartiju. Premazati je s 2 kašike ulja. 

U većoj činiji izmešati kukuruzno brašno, mlevenu papriku, so i biber. Dodati ruzmarin i bosiljak. Ukoliko je začinsko bilje sveže, sitno ga iseckati i dodati u činiju. Dodati sitno iseckan ili izrendan beli luk. Promešati.

Uključiti rernu da se greje na 200° C. 

Krompir oljuštiti, isprati pod vodom i iseći na krupne komade, recimo, na četvrtine. 

Staviti isečen krompir u činiju s kukuruznim brašnom i začinima, pa dobro promešati.

Poredjati jedan po jedan krompir na pleh. Odozgo poprskati s 3-4 kašike ulja. Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći 20-30 minuta bez okretanja krompira. Servirati odmah. Ako krompir nije dovoljno slan posoliti ga. 

Jela od krompira se ne podgrevaju. 













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF