Pileća "pot pie" supa




Naziv "pot pie" objašnjava jelo s nadevom od mesa, uglavnom živinskog, i raznovrsnog povrća ispod hrskave korice od testa, pečeno u dubokoj posudi. Kada se takva kombinacija sastojaka nadje u receptu koji sledi, imaćemo fantastičan ukus pite s piletinom u supi :) 
Kremasta "pot pie" supa je vrhunsko jelo s puno pilećeg mesa, celera, šargarepe, graška, kukuruza, krompira i luka. Ako budete inspirisani da za vikend pripremite ovu supu, verujem da ćete biti zadovoljni zato što ste tako odlučili :)

Sastojci:
kuvanje piletine:
  • 250-300 g pilećeg filea
  • 1 litar vode
supa:
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika ulja
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • 1/2 manjeg celera
  • 3 šargarepe srednje veličine
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašike mekog brašna ili 50 ml (mereno menzurom)
  • 250-300 g kuvanog, iscepkanog, pilećeg mesa
  • 2 manja krompira
  • 750 ml vode u kojoj se kuvala piletina
  • 500 ml mleka
  • 1 grančica sveže majčine dušice ili 1/4 kašičice suve
  • 250 ml graška (mereno menzurom ili šoljom)
  • 250 ml kukuruza (mereno menzurom ili šoljom)
  • 1.5 kašičica soli
  • 1/4 kašičice bibera
testo:
  • 250 g lisnatog testa (pola pakovanja)
  • 2 kašike brašna za razvijanje testa
  • 1 žumance za premazivanje
  • krupna so za posipanje
  • biber za posipanje
  • majčina dušica za posipanje

Navedene mere su za 4 osobe.

Priprema:

Kuvanje piletine
Piletinu očistiti od masnoće, isprati pod vodom i staviti u lonac s ključalom vodom bez soli. Kuvati petnaestak minuta, zatim ostaviti da se voda i meso prohlade. Piletinu kuvamo posebno da bismo je iscepkali na vlakna pre dodavanja supi.

Priprema supe
Povrće očistiti i isprati pod vodom. Luk sitno iseckati. Šargarepu i celer iseći na kockice. Beli luk sitno iseckati. Skuvano pileće meso prstima iscepkati na sitne komade. Krompir iseći na kockice.

U većoj šerpi, na tihoj vatri, zagrejati puter i ulje. Dodati fino iseckan crni luk, dinstati nekoliko minuta pa dodati iseckanu šargarepu i celer. Dinstati par minuta, pa dodati beli luk i brašno, zatim mešajući pržiti pola minuta. Dodati iscepkano pileće meso, iseckan krompir i 750 ml vode u kojoj se kuvala piletina. Ukoliko je ostalo malo vode, dodavati je u toku kuvanja ako bude bilo potrebno. Dodati 500 ml mleka, pa u sve to staviti grančicu majčine dušice. Često promešati da se brašno ne bi uhvatilo za dno šerpe. Krčkati supu na tihoj vatri petnaest minuta. 
Izvaditi grančicu iz supe, pa dodati grašak i kukuruz. Posoliti i pobiberiti, pa kuvati još 10-15 minuta. Proveriti da li je supa dovoljno slana i da li je povrće skuvano. Isključiti ringlu, pa ostaviti supu još koji minut na šporetu.

Dok supa bude kuvala, pripremiti pogačice.

Priprema testa
Lisnato testo izvaditi iz zamrzivača par sati ranije i odlediti u frižideru. Ne bi trebalo da bude previše mlitavo. 
Na pleh od šporeta staviti hartiju. Uključiti rernu da se greje na 200°C. 
Pobrašniti radnu površinu i rastanjiti testo na 2 mm debljine. Nožem, modlicom ili radlom seći pravougaonike. Poredjati ih na pleh. Žumance razrediti s par kapi vode, pa svaki pravougaonik premazati. Posuti krupnom solju, biberom i majčinom dušicom. Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći desetak minuta, ili dok pogačice ne porumene. 

U činijicu sipati supu, a odozgo staviti dve pogačice. Posebno servirati ostale pogačice. Supa se hladjenjem zgušnjava, a jela s krompirom se ne podgrevaju, pa zato supu servirati odmah. 













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF