Hleb sa bananama




Ovaj kolač nije odomaćen na našem podneblju iako je vrlo ukusan, vazdušast, mekan i vlažan, sačinjen od sastojaka koji su nam pristupačni i jeftini. 
Nekada davno, gledajući pripremu ovog kolača na stranoj televiziji, nisam ostala ravnodušna na reči kuvarice: "Za ovaj recept potrebna vam je samo jedna činija". I bi tako :)

Sastojci:
  • 125 g putera
  • 200 g šećera
  • 2 krupnija jaja
  • 3 vrlo zrele banane
  • 1 kašičica cimeta
  • 4 kašike mleka
  • 50 g krupno mlevenih ili seckanih oraha (nije obavezno)
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 200 g namenskog brašna
završna nota:
  • prah šećer za posipanje (nije obavezno)

Navedene mere su za duguljasti kalup dimenzija 30 x 11 x 7 cm.

Priprema:

Izvaditi puter iz frižidera pola sata ranije, da bi omekšao na sobnoj temperaturi. Spremiti kalup, namazati ga puterom i posuti brašnom, a na dno staviti iskrojenu hartiju da bismo kolač lakše izvadili. 

Penasto umutiti mikserom omekšao puter sa šećerom, pa dodati jedno po jedno jaje. Mutiti desetak minuta, dok se šećer ne bude sasvim istopio.

Uključiti rernu da se greje na 175°C.

Oljuštiti banane, odseći i odbaciti vrhove, pa sredinu izgnječiti viljuškom, ili izmiksati u blenderu. Dodati nekoliko kašika mleka i 1 kašičicu cimeta. Pire od banana sjediniti sa jajima i puterom. 

Dodati orahe, ukoliko ih stavljamo u kolač.

Dodavati malo po malo prosejano brašno, sodu bikarbonu, so i prašak za pecivo. Izmešati i dobro sjediniti. Nikada ne stavljati celu količinu brašna odjednom, jer postoji realna mogućnost da, iako prema receptu, bude previše. Jednostavno, nisu sva jaja iste veličine, a ni banane, pa ni kašike kojima smo odmeravali mleko, a od konzistencije prethodno umućenog testa zavisiće količina brašna. Ovo testo je prilično gusto, kao što se vidi na slici. Sipati testo u pripremljen kalup i poravnati odozgo.

Staviti kalup u zagrejanu rernu na srednju poziciju. Posle sat vremena otvoriti rernu i kolač bocnuti čačkalicom, pa ako je drvce čisto - kolač je pečen. Ukoliko je u toku pečenja kolač previše porumeneo, pokriti ga alu-folijom.

Ostaviti da se sasvim ohladi, izvaditi iz kalupa, posuti šećerom u prahu i seći na šnite. Preostali deo kolača zamotati u plastičnu foliju da se ne bi osušio. 















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF