Hleb sa čvarcima




Divan, mekan, mlečni hleb nadeven čvarcima, kome je vrlo teško odoleti :) Dobar je kad je hladan, a fantastičan dok je vruć. Uz sir, ajvar i jogurt uživaćemo u kombinaciji tradicije i savršenog ukusa. Priprema je vrlo jednostavna. 

Sastojci:
kvasac:
  • 250 ml mleka
  • 1/2 paketića kvasca (20 grama)
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašike brašna
testo:
nadev:
  • 150 g iseckanih čvaraka
  • 1 kašika iseckanog peršuna (nije obavezno)

Od navedenih mera izaći će jedan hleb težine oko 500 grama, u kalupu veličine 30x11x7 cm.

Priprema:

Kvasac
U lončiću smlačiti mleko, dodati kvasac i šećer, pa mešati dok se kvasac ne bude rastopio. Dodati brašno, promešati, poklopiti i ostaviti desetak minuta pokraj tople ringle da se kvasac aktivira.

Testo
Posudu u kojoj ćemo peći hleb tanko namazati uljem, a na dno staviti hartiju.
Prosejati meko i namensko brašno. 

Čvarke pregledati, odvojiti tvrde komade, a ostalo iseći oštrim nožem. 
Peršun oprati i iseckati - ukoliko ga stavljamo u hleb.

U činiju u kojoj ćemo mesiti hleb staviti polovinu brašna. Dodati fermentisan kvasac, ulje i so. Ostaviti jednu kašiku ulja za premazivanje hleba. 
Mešati uz dodavanje po malo preostalog brašna. Kompaktnu smesu prebaciti na radnu površinu i rukama mesiti najmanje 5 minuta. Sa brašnom stati kad bude formirana fina, mekana, nelepljiva lopta od testa. Pobrašniti čistu i suvu činiju, pa staviti loptu i pokriti plastičnom folijom. Ostaviti na toplom mestu da raste 40 minuta, ili dok se ne udvostruči. 

Pobrašniti radnu površinu i prebaciti testo iz činije. Razviti oklagijom na debljinu prsta, pa saviti testo kao kovertu. Još jednom razviti testo i ponoviti postupak. Time ćemo ubaciti vazduh u testo.

Konačno, razviti testo u debljini prsta i u širini posude u kojoj ćemo peći hleb. Posuti čvarcima i peršunom, ukoliko ga stavljamo. Čvrsto uviti rolat, pa staviti u posudu koju smo pripremili za pečenje. Sastav okrenuti prema dnu posude. Izbockati čačkalicom hleb s vrha na 4 mesta. Pokriti posudu plastičnom folijom i ostaviti da raste još jednom.

Za to vreme uključiti rernu da se greje na 200°C.

Skloniti foliju, a hleb premazati uljem, staviti u zagrejanu rernu i peći oko 30 minuta, ili dok ne porumeni sa svih strana. Ukoliko je previše porumeneo s gornje strane, pokriti ga alu-folijom. 

Pečen hleb ostaviti u kalupu desetak minuta, a zatim izvaditi na dasku i odmah servirati. 

















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF