Lagani djuveč s pirinčem i paradajzom




Djuveč je turski izraz za ovalnu glinenu posudu u kojoj se sprema jelo u peći, pećnici ili rerni. Kod nas se za posudu odomaćio izraz "djuvečara", ali je naziv jela iz takve posude ostao poznat kao djuveč.

Posni djuveč iz recepta je vrlo jednostavno jelo od samo 3 glavna sastojka, koje može da bude prilog, ili lagano samostalno jelo nakon mesne supe ili potaža. Ujedno je i omaž kuhinji moje mame, uz koju sam odrasla na zdravim temeljima :)

Odozgo kriške paradajza s ukusom mediterana, odozdo sloj prženog crnog luka, u sredini neutralni pirinač, pa kad se svi ukusi pomešaju - bude vrlo fino. Brzo se pravi i može da stoji u frižideru od danas do sutra.

Sastojci:
  • 3 krupnija zrela paradajza (izmereno 500 grama)
  • 2 kašike maslinovog ulja za prelivanje djuveča
  • prstohvat soli za posipanje paradajza
  • prstohvat šećera za posipanje paradajza
  • 1 kašičica sušenog origana ili bosiljka za posipanje paradajza
  • 1 kašika ulja za podmazivanje djuvečare
  • 150 ml mesnog ili povrtnog bujona
prženi luk:
  • 4 krupnije glavice crnog luka (izmereno 400 grama)
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice soli 
kuvani pirinač:
  • 140 g pirinča okruglog zrna
  • 1 kašičica soli za kuvanje pirinča
  • 600 ml vode
  • 1/2 kašičice sveže mlevenog bibera

Količine su za 3-4 osobe. Pekač je dimenzija 17 x 25 cm.

Priprema:

Ispirati pirinač pod vodom sve dok ne bude sasvim bistra. Pirinač skuvati 80% u slanoj vodi, pa ga ostaviti u toj vodi dok se luk dinsta, ali ne duže od 10 minuta, jer bi mogao da se pretvori u kašu. Probati pirinač. a zrna bi trebalo da budu "al dente". Ukoliko je pirinač već skuvan, odmah ga skloniti s vatre i dodati hladnu vodu da bi se zaustavio proces kuvanja. 

Luk iseći na tanka rebarca, pa ga dinstati na ulju i tihoj vatri dok ne omekša, otprilike 20 minuta. Posoliti, probati, dosoliti ukoliko je potrebno. 

Na pola dinstanja uključiti rernu da se greje na 200°C.

U podmazanu vatrostalnu posudu, ili "djuvečaru", staviti sloj luka. Dobro ocediti pirinač, zatim ga staviti u tiganj u kome smo pržili luk, pobiberiti, proveriti da li treba da bude slaniji, pa ga promešati da bi pokupio maslinovo ulje koje je preostalo od prženog luka. Dodati pirinač u činiju preko luka. Lagano ga pritisnuti i poravnati. 

Paradajz oprati i oljuštiti. Iseći ga na malo deblje kolutove, pa ih složiti povrh pirinča. Pokapati maslinovim uljem, posoliti, pošećeriti i posuti bosiljkom.

Preliti toplim bujonom tek toliko da pokrije paradajz. To je, zapravo, vrlo malo tečnosti, tek polovina količine bujona. Staviti djuveč u zagrejanu rernu. Kada pirinač bude upio tečnost doliti još jednom ono što je preostalo. Pirinač neće upijati tečnost ukoliko je dugo bio u vodi "na čekanju", pa u tom slučaju ne insistirati na dolivanju drugog dela bujona. Ukoliko je pirinač prethodno bio sasvim skuvan - dodati samo 3-4 kašike tečnosti. Na slikama je "školski" primer gde možemo videti da je pirinač skuvan, ali rastresit, nije se prekuvao ni skašio.

Djuveč peći u rerni dok pirinač ne bude upio svu tečnost, a to ne bi trebalo da traje više od 30 minuta.
















Broj komentara: 5:

  1. Naša draga Zorica, Pomoravka, isprobala je recept i kaže: "Fantastično jelo, za koje vam ne treba ni puno sastojaka ni puno vremena i ja ti se od srca zahvaljujem na ovom receptu."

    Slike su na Kulinarici.
    https://coolinarika.azureedge.net/images/_variations/1/7/17064ac9946b537a54a2c2bb2dec818c_view_l.jpg?v=34

    Hvala, Zorice 🌼🌼🌼

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga moja, evo baš danas pišem post na blogu, sutra možeš da povežeš ako hoćeš a ako ne, ja ću staviti link do recepta i bloga i ovako i onako...još jednom, od srca ti hvala na odličnom receptu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Povezala si nas ti na svojoj stranici Cooking with Zoki :) Nego, meni bi bilo žao da čitaoci ne vide i tvoje lepe slike, pa sam linkovala one s Kulinarike. Takodje mi je drago kad recept naidje na odjek medju čitaocima, pa želim da podelim i na svom blogu, na izvoru :)

      Izbriši
  3. samo da ti još i ovo kažem, link ne vodi do slika na Kulinarici, neće da se otvori.

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF