Pita s bundevom




U susret Halloween-u ili noći veštica, svetkovini koja se obeležava 31. oktobra, a poreklo vodi od keltskih paganskih običaja, ovaj recept je u znaku bundeve :)
Čuvena američka pita, vlažna, kremasta i privlačne boje, je klasika koja nije menjala svoj recept više od 75 godina.

Sastojci:
testo:
  • 160 g namenskog brašna + 40 g za mešenje
  • 110 g putera
  • 50 ml hladne vode iz frižidera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice šećera
fil:
  • 425 g pirea od bundeve (oko 750 g sveže, očišćene, bundeve)
  • 340 ml evaporisanog mleka (kondenzovano nezasladjeno mleko)
  • 2 jaja
  • 150 g šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica djumbira u prahu
  • prstohvat mlevenog karanfilića
  • prstohvat soli

Navedene količine su za okruglu posudu prečnika 24 cm i dubine 4 cm.

Ukoliko jedan sastojak smanjujete, potrebno je proporcionalno smanjiti i sve ostale i nikako ne dovesti recept u neravnotežu sastojaka, jer sam lično iskusila razliku izmedju dve pite. 

Kondenzovano nezasladjeno mleko, ili evaporisano mleko, je proizvod koji se dobija uklanjanjem određene količine vode iz mleka, kuvanjem na tihoj vatri sat vremena. Ja ga sama pravim, ali može da se nadje i u prodaji.

Priprema:

Priprema mleka
Ukoliko nismo kupili evaporisano mleko, napravićemo ga sami. Za 340 ml evaporisanog mleka trebalo bi da kuvamo oko 600 ml punomasnog svežeg mleka sat vremena na tihoj vatri. Možda će na kraju biti nešto više mleka nego što nam je potrebno, i bolje je da ima više nego manje, a odličan je dodatak kafi. Obavezno ohladiti mleko, ili ga skuvati dan ranije i čuvati u frižideru. Procediti ako se formirao sloj kajmaka.

Priprema bundeve
Bundevu oprati, iseći na komade, staviti u pleh postavljen hartijom, pa peći u rerni zagrejanoj na 200°C. Dužina pečenja će zavisiti od veličine komada, a najmanje 35 minuta, ili dok bundeva ne bude omekšala, što ćemo proveriti bockanjem viljuškom. Kada se bude ohladila, skinuti koru i skloniti delove koji su pocrneli. Napraviti pire od bundeve pomoću blendera ili štapnog miksera. Bundevu možemo pripremiti dan ranije i čuvati u frižideru. 

Priprema testa
Izmeriti i prosejati brašno, pa mu dodati šećer i so, i na kockice isečen hladan puter. Rukama utrljati brašno u puter, ili puter u brašno, pa dodati izmerenu hladnu vodu. Rukom zamesiti sastojke u činiji, a zatim prebaciti testo na radnu površinu i uz dodavanje po malo brašna zaokružiti nelepljivu, ali mekanu, loptu od testa. Zamotati testo u plastičnu foliju i ostaviti na sobnoj temperaturi sat vremena. Ako je u sobi vrlo toplo, da testo ne bi omekšalo staviti ga u frižider na donju policu gde stoji povrće. Moguće je umesiti testo dan ranije, pa ćemo time olakšati pripremanje pite. 

Testo je vrlo nežno i mekano pa ga oprezno rastanjiti, posipajući brašnom i odozgo i odozdo, na debljinu 3 milimetra, a na veličinu posude u kojoj ćemo peći i još nekoliko santimetara preko toga. Rukama, ili pomoću oklagije, prebaciti testo u posudu i lagano oblikovati prema njoj. Ako ne uspemo iz prve, ništa zato, pokupiti testo i ponovo ga rastanjiti, možda za nijansu deblje. Nožem iseći višak testa koji pada preko ivice posude. Napraviti ukrasnu šaru na ivici štipkanjem testa prstima, ili utiskivanjem viljuške. Testo izbockati viljuškom po dnu posude.

Uključiti rernu da se greje na 200°C. 

Priprema fila
Izmeriti potrebnu količinu pirea od bundeve. Izmeriti evaporisano mleko.

U činiju staviti jaja i šećer, pa penasto umutiti mikserom, muteći dok se šećer ne bude rastopio. Dodati pire od bundeve i promešati kašikom. Dodati cimet, djumbir, karanfilić i so, pa promešati kašikom. Sipati evaporisano mleko, pa izmešati kašikom. Fil sipati u pripremljenu posudu s testom.

Da ivica od testa ne bi pregorela pokrićemo pitu hartijom kasnije, u toku pečenja, a da hartija ne bi pala na fil - pobosti 5 čačkalica u sredinu pite, koje će držati hartiju.

Posudu staviti na veći pleh, a pleh staviti u zagrejanu rernu i peći na 200°C 10 minuta. Smanjiti temperaturu na 175°C i peći još 30-35 minuta. Izvaditi pitu iz rerne i ostaviti je da se dobro ohladi. Fil može biti drhtav, pa će izgledati kao da nije pečen, što je nemoguće posle 40 minuta pečenja. Skloniti čačkalice.

Seći nakon 2 sata. Nije tek puka fraza, jer će fil da promeni konzistenciju nakon hladjenja.

Pitu čuvati u frižideru.















2 komentara:

  1. Слике су савршене. Пита са њих баш мами.

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF