Musaka od pohovanih paprika




Musaka od pohovanih paprika: Jelo za prave gurmane!
Kao i svako jelo s pečenim paprikama i mlevenim mesom i ovo je veoma ukusno. Neočekivano iznenađenje je sloj kajmaka kojim je musaka prelivena :)

Sastojci:
pohovanje paprika:
  • 8 velikih, mesnatih, crvenih, pečenih paprika
  • prstohvat soli za svaku papriku
  • 3 jaja
  • brašno za oblaganje paprika
  • ulje za prženje
fil:
  • 300-400 g junećeg mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašike ulja
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1/4 kašičice majorana
  • 1/4 kašičice majčine dušice
  • 1/4 kašičice mlevene paprike
  • 1 kašika iseckanog peršuna
  • 1 kašičica soli
preliv:
  • 2 jaja
  • 100 g kajmaka, ili 200 g kisele pavlake, ili pola-pola
  • nekoliko kašika mleka da bismo razredili preliv
  • 1/2 kašičice soli

Da li će količina biti dovoljna za 3 ili za 4 osobe zavisiće od kapaciteta osobe, ali i od toga da li će jelo biti posluženo kao glavno jelo, ili kao predjelo. Na slikama je musaka od polovine mere, pripremljena u posudi dimenzija 16 x 22 cm, za 2 osobe. 

Priprema:

Priprema mesa
Nikada ne kupujem mleveno meso, nego ga meljem sama. Meso isperem, posušim kuhinjskom hartijom, očistim od masnoće i žilica, isečem na manje komade i sameljem pomoću mašine za mlevenje. Na kraju, da bih pogurala poslednje meso kroz mašinu, samlela sam manju sirovu šargarepu - tako da se i ona nalazi u filu. Ukoliko vam se dopada, izrendajte jednu malu šargarepu u svoj fil. Druga mogućnost je da meso sameljete u dobrom chopper-u, što i ja uradim s vremena na vreme, naročito kad su manje količine mesa u pitanju.

Priprema fila
Na ulju, na tihoj vatri, dinstati fino isečenu glavicu crnog luka, dodati mleveno meso, pa nastaviti s dinstanjem desetak minuta, dok ne bude isparila tečnost koju će pustiti meso. Začiniti biberom, solju, majoranom, majčinom dušicom i mlevenom paprikom. Skloniti sa strane.

Priprema paprika
Oljuštiti pečene paprike, ukloniti semenke, isprati ih i ocediti. Posoliti.

U jednu posudu staviti brašno, a u drugoj posudi viljuškom umutiti jaja za pohovanje. Zagrejati solidnu količinu ulja na srednjoj temperaturi.

Svaku veliku papriku po dužini podeliti na 2-3 dela i svaki deo provući kroz brašno i jaja, pa pržiti sa svake strane dok ne porumene. Odložiti pohovane paprike na kuhinjsku hartiju, koja će upiti masnoću koliko može, a ukoliko bude bilo potrebno - promeniti hartiju. Ako bude ostalo jaja, poslednje filete duplo pohovati.

Slaganje musake
Podmazati odgovarajuću vatrostalnu činiju, pa redjati počev od paprika "na preklop", preko fila od mesa i ponovo paprika s preklapanjem jedne preko druge. Fil od mesa je upržen i relativno suv, ali će do njega dopreti kajmak i pavlaka, kao i sok iz paprika, tako da će na kraju biti dovoljno sočan.

Preliv
Umutiti jaja s kajmakom i (ili) kiselom pavlakom, posoliti vodeći računa koliko je slan kajmak, i razrediti mlekom. Preliti preko musake. Peći oko 25 minuta na 200°C. Ostaviti desetak minuta da "odahne" pre serviranja.

Musaka je ukusna i kad je ohladjena, čak može preciznije da se iseče na manje kocke i servira kao predjelo. 

S obzirom da je ovo jelo previše kalorično, ne bih pravila nikakva polovična rešenja u smislu izmene recepta, jer je on, takav kakav je, fenomenalan, jedino bih predložila da se ovakav tip musake ne jede često :)

















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF