Potaž od tikvica




U sezoni obilnih, teških, zimskih obroka i praznične trpeze, prijaće povrtni dan s laganom i okrepljujućom krem-čorbom od tikvica, koja se brzo i lako priprema, a zašto ne reći - vrlo je isplativa. 

Sastojci:
  • 400-500 g vrlo svežih tikvica s korom (2-3 komada)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika putera
  • 1 vršna kašika brašna
  • 250 ml mleka
  • 250 ml vode
  • 1 kašika iseckane sveže ili suve mirodjije
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašičice bibera

Navedene mere su za 4 porcije čorbe. Čorba može biti posna ukoliko izostavimo puter i mleko, ili ih zamenimo sojinom pavlakom za kuvanje.

Priprema:

Očistiti luk, isprati ga pod vodom i sitno iseći.
Oštrom četkom, ili oštrim, čistim, kuhinjskim sundjerom istrljati tikvice i dobro isprati pod vodom. Iseći ih zajedno s korom na krupnije komade. Bilo bi poželjno da tikvice nemaju velike semenke, a ukoliko ih imaju - odstraniti.

U šerpi na tihoj vatri zagrejati maslinovo ulje, pa dodati iseckan luk i mešajući pržiti nekoliko minuta. Dodati isečene tikvice, so, biber i sušenu mirodjiju. Ako imamo svežu mirodjiju dodaćemo je na samom kraju kuvanja. Poklopiti šerpu, pa dinstati tikvice 10 minuta. One će pustiti svoje sokove i dinstaće se u njima. 

Dodati kašiku putera i kašiku brašna. Promešati, pa dodati mleko i vodu. S obzirom da će brašno zgusnuti čorbu i hvataće se za dno šerpe, potrebno je često mešati. Kuvati desetak minuta na tihoj vatri, pa skloniti čorbu s ringle. Štapnim mikserom je izmiksati. Proveriiti da li je dovoljno slana, pa dosoliti ukoliko je potrebno. Servirati odmah uz prepečen hleb ili krutone.














Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF