Punjene piroške




Recept za punjene piroške nije od onih brzih i najbržih, ali su piroške od onih najukusnijih peciva - hrskave korice spolja i mekog, finog, vazdušastog testa iznutra. 
Recept se nalazi u staroj, požuteloj, ali ne i raskupusanoj knjižici, koja je u porodičnom posedu dugi niz godina, a smešten je u odeljak "Tragom starih recepata" :) Dakle, dvostruko stari recept :) 
S obzirom da uskoro ulazimo u period posta, preporučujem posne i vrlo, vrlo, ukusne "pontijske piroške". 

Sastojci:
kvasac:
  • 150 ml mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 20 g svežeg kvasca (pola pakovanja)
  • 2 kašike brašna
testo:
  • 400 g namenskog brašna
  • 150 g ispasiranog krompira (1 veći krompir)
  • dignuti kvasac
  • 50 g putera
  • 2 žumanca
  • 1 kašičica soli
nadev:
  • 130 g feta sira
  • 1 vršna kašika milerama
  • 1/4 kašičice bibera
prženje:
  • 300 ml ulja za duboko prženje

Navedene mere su za 12 punjenih piroški dužine 12 cm i prečnika 5 cm posle prženja.
Piroške možemo puniti i nekim drugim nadevom, na primer dinstanim mlevenim mesom, fino seckanom šunkom, izrendanim kačkavaljem i slično. Nadev povezati mileramom i začiniti prema ukusu. 

Priprema:

Izvaditi puter iz frižidera da bi omekšao na sobnoj temperaturi. 

Oprati i oguliti krompir, a ako je krupan iseći ga na manje komade. Staviti krompir u šerpu s posoljenom vodom koju ćemo zagrejati do ključanja, zatim smanjiti vatru i kuvati dok se krompir ne bude sasvim skuvao. Odmah ocediti vodu i ispasirati krompir kao za pire, vodeći računa da ne bude grudvica. Ostaviti da se prohladi. 

Kvasac
U lončiću smlačiti mleko, izmrviti kvasac, dodati šećer i sve dobro promešati. Dodati brašno, promešati, poklopiti i ostaviti desetak minuta na toplom mestu, recimo pored šporeta, da bi se kvasac aktivirao.

Testo
Izmeriti i prosejati brašno, pa u duboku činiju sipati 2/3. Sa ostatkom ćemo umesiti testo.
Dodati ispasiran krompir i omekšao puter. Dodati žumanca, so i dignuti kvasac, pa u činiji zamesiti testo. Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i uz dodavanje po malo brašna umesiti kompaktno, nelepljivo, ali mekano testo. Nije neophodno dodati celu količinu brašna, već se voditi osećajem pod rukama.

U čistu, pobrašnjenu, činiju staviti testo, pa je pokriti plastičnom folijom. Ostaviti na toplom mestu 30 minuta, ili dok se testo ne bude udvostručilo.

Nadev
Feta sir izgnječiti viljuškom, pa dodati biber i mileram. Promešati i fino sjediniti. 

Pravljenje piroški
Na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom razviti testo debljine 8 milimetara. Iseći krajeve testa i poravnati ivice. Okrajke ćemo kasnije ispržiti. Neće biti reprezentativni, ali će biti preukusni. Oštrim nožem iseći pravougaonike dimenzija 10 x 7 cm. Na ivicu duže stranice staviti nadev. Urolati. Ivice testa pre rolanja možemo premazati preostalim belancetom, a svakako bi ih trebalo dobro zatvoriti štipkanjem testa prstima na sastavima, zatim valjanjem, da nadev ne bi iscurio tokom prženja piroški. 

Redjati oblikovane piroške na pobrašnjen poslužavnik, pokriti ih i ostaviti 15 minuta da još jednom narastu. 

Prženje
U medjuvremenu, zagrejati ulje na jakoj vatri, pa smanjiti vatru za 1-2 podeoka. Količina ulja treba da bude tolika da prekrije piroške do pola. Piroškama nije potrebna prejaka vatra da ne bi spolja izgorele, a iznutra ostale nepečene. Da se piroške ne bi otvorile pržiti prvo stranu na kojoj su zatvorene. Neka bude mesta u tiganju da bismo mogli da okrećemo piroške zbog ravnomernog prženja. Pržiti nekoliko minuta dok ne porumene sa svih strana, pa ih izvaditi na upijajuću hartiju. Servirati tople piroške, mada su fine i kad se ohlade. 















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF