Sveća u teglici




U sezoni darivanja pokloniti dragoj osobi dar oko koga smo se potrudili i koji smo napravili s ljubavlju - ne može biti greška :) Sveće u teglici donose praznično raspoloženje u svaki dom, pa ih možemo napraviti i za svoju kuću. 

Potreban materijal za 1 teglicu:
  • staklena teglica visine 7-9 cm (200-220 ml)
  • 50 g mirišljave morske soli u granulama ili krupne soli
  • 1 čajna sveća
  • 2-3 kašike akrilne boje po izboru
  • nekoliko santimetara širokog flastera ili lepljive nepromočive trake
  • četkica ili komadić sundjera 
  • 1 kuglica ili zvončić
  • najmanje 20 cm svilene ukrasne trake ili tankog kanapa

Priprema:

Sa teglice skinuti sve etikete i nalepnice, dobro je oprati, odmastiti i osušiti.

Na hartiji nacrtati motiv koji ćemo kasnije prebaciti na teglicu. Možemo iskoristiti modlice za kolače u obliku jelke, srca, zvezde i slično. Izabrati veličinu motiva koji će se uklopiti sa dimenzijama teglice.

Iseći komad širokog flastera koji će biti malko veći od veličine našeg motiva. Blago ga zalepiti na čistu radnu površinu. Ukoliko imamo flaster ili traku manje širine, iseći ćemo 2-3 puta po nekoliko santimetara, koje ćemo zalepiti, s preklopom, jedan ispod drugog da bismo dobili potrebnu veličinu lepljivog komada za naš motiv. Preko flastera postaviti pripremljen motiv na hartiji, pa precrtati obrise. Podići flaster s radne površine, pa ga makazama iseći prema nacrtanom motivu. Vizuelno odrediti mesto na teglici na kojem bi motiv najbolje pristajao, a zatim zalepiti i dobro pritisnuti da boja ne bi ušla ispod. 

Iz teglice s akrilnom bojom izvaditi 1 kašiku boje na tanjirić, dodati nekoliko kapi vode ukoliko je boja previše gusta, pa promešati. Boja je brzosušeća, ali i periva pod vodom, tako da nema bojazni za kašiku i tanjirić. Mazaćemo samo jedan sloj, pa stoga akrilnu boju ne bi trebalo previše razrediti s vodom. 

Držeči teglicu u ruci prvo namazati donju polovinu, izostavljajući dno, zatim spustiti teglicu na radnu površinu i namazati sve do vrha. 

Možemo mazati četkicom ili, poput tehnike "tačkanja" u slikarstvu, tapkati komadićem sundjera, koje preporučujem kao jednostavniji i ravnomerniji način bojenja. Ostaviti teglicu 2-3 sata da se boja dobro osuši, iako će zasušiti već kroz pola sata. 

Polako odlepiti zalepljeni motiv s teglice. Pomoći se oštrim vrhom nožića ili makazica. U teglicu sipati mirišljavu morsku so, ili krupnu so, do polovine našeg motiva. Dodati čajnu sveću. 

Vezati traku sa zvončićem oko teglice. Pomoću upaljača za plin upaliti sveću. 

Nakon praznika teglice držati 1/2 sata u mlakoj vodi, a zatim skinuti obojeni film kao kad skidamo ljusku sa paradajza.













2 komentara:

  1. Hvala 🌻 Ovakvom poklončiću bi se svako obradovao, a ukoliko imamo materijal na raspolaganju, koštaće nas samo kreativnosti ❤️

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF