Makaroni ala marinara




Testenina je uvek jednostavno rešenje za brzi ručak ili večeru. Za pripremu ovog recepta potrebno je 30 minuta. Uz fini, kompleksan sos, testenina može biti vrhunsko predjelo, ali i glavno jelo.

Sastojci:
  • 300 g italijanskih makarona
  • 1 kašičica soli
  • 4 l vode
sos:
  • 600 g zrelog paradajza
  • 0.5 dl maslinovog ulja
  • 1 kašičica meda
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1 kašika kapara
  • 50 g crnih maslina
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika iseckanog peršuna
završna nota:
  • rendani parmezan

Umesto paradajza upotrebiti gusti sok od paradajza, u količini koja će odgovarati navedenoj meri. Navedene količine su za 2, eventualno 3, osobe. 

Priprema:

Priprema sosa:

Oljuštiti paradajz, pa ga sitno iseći. Polovinu možemo usitniti u blenderu, a polovinu iseckati. Masline iseći na četvrtine. Beli luk sitno iseckati.
Na maslinovom ulju lagano dinstati paradajz desetak minuta. Dodati so, med, biber, iseckane masline, kapare i sitno seckan beli luk. Dinstati još desetak minuta, ili dok se sos ne zgusne. Dodati peršun i skloniti s vatre. Proveriti da li je umak dovoljno slan, pa dosoliti ukoliko je potrebno.

Priprema makarona:

Dok se sos bude dinstao, skuvati makarone. 
Testenina se kuva u velikom, otklopljenom, loncu s puno vode, da bi imala mesta za slobodno kretanje tokom kuvanja i da se ne bi zalepila izmedju sebe. U vodu se dodaje morska so, ali ne i ulje. Dodavanje ulja učiniće testeninu masnom, pa se umak neće uhvatiti za testo, nego će skliznuti. Testenina se dodaje u proključalu vodu, odmah promeša, a zatim još nekoliko puta tokom kuvanja. Dužina kuvanja je zapisana na pakovanju, pa se pridržavati uputstva. Testenina bi trebalo da bude "al dente", jestiva, ali čvrsta "pod zubom", pa ćemo najlakše saznati da li je skuvana ako je probamo.
Testenina se nikada ne ispira.

Dobro ocedjene makarone preliti sosom i posuti parmezanom, ili nekim drugim žutim sirom. Servirati odmah. 













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF