Ruska salata s piletinom




Ruska salata se jedino izvan Rusije tako zove, a u Rusiji je to čuvena Olivije salata. Nazvana je prema njenom tvorcu i kreatoru, belgijskom kuvaru Lusijen Olivijeu, vlasniku restorana francuske kuhinje "Ermitaž" u Moskvi sredinom 19. veka.

Jedan ruski pisac i novinar je u svojoj knjizi o Moskvi napisao da je bilo vrlo "šik" kada je večeru pripremao Оlivije, koji je tada bio poznat po "Olivije salati", bez koje obed nije bio obed, ali sastojke nikada nije otkrio, bez obzira koliko su gurmani nastojali da saznaju tajnu. 

Približno originalnom receptu, sudeći prema zapisima iz starih kuvara, salata se sastojala od mesa fazana, telećeg jezika, račića, kavijara, kapara i zelene salate. Preliv je bio neki vid majoneza napravljen od francuskog vinskog sirćeta, senfa i maslinovog ulja. 

Jedan kuvar iz Olivijeove kuhinje napustio je restoran Ermitaž i zaposlio se u drugom restoranu, gde je počeo da servira sličnu salatu, a kasnije je recept prodao velikoj izdavačkoj kući, što je dodatno doprinelo popularizaciji salate. 

Vremenom je jelo prošlo kroz transformaciju i recept se udaljio od originalnog.
Kao što se često dešava s gurmanskim receptima koji su postali popularni, skupi sastojci su zamenjeni jeftinijim i lakše dostupnim. Recept se ubrzano menjao tokom revolucije i teških godina rata i siromaštva, a kuvana piletina, grašak, krompir, šargarepa, kiseli krastavci i tvrdo kuvana jaja zamenili su dekadentne sastojke poput kavijara, fazana, kapara i račića. 

Sastojci:
  • 250-300 g pilećeg belog mesa 
  • 2-3 šargarepe srednje veličine
  • 2-3 krompira srednje veličine
  • 150 grama zaledjenog graška - Frikom (provereno najbolji)
  • 2 jaja
  • 150 g kiselih krastavaca
  • 400 g majoneza
  • sok od 1/2 limuna
  • 1 kašičica senfa
  • 1/2 kašičice soli

Količina salate nije prevelika, pa prema prilici povećati mere. 

Majonez možemo da napravimo sami, ili da kupimo kvalitetan industrijski, recimo, Thomy. Uz majonez možemo dodati senf i sok od limuna. Lično, ne volim kad u ruskoj salati ima previše majoneza, ali to su finese koje se doteruju na kraju, svako prema svom ukusu.

Povrće se ne seče u secku (Chopper-u) ili blenderu, već oštrim nožem na kuhinjskoj dasci. 

Priprema:

Oprati i oljuštiti šargarepu i krompir, pa ih staviti u hladnu, posoljenu, vodu. Kada voda bude proključala smanjiti temperaturu i kuvati desetak minuta, a zatim dodati zamrznut grašak. Neka bude tek toliko vode da pokrije povrće, pa shodno tome dodati, ili odliti vodu. Kuvati na tihoj vatri dok povrće ne bude omekšalo, ali nikako ne bi trebalo da se raspadne. Zato je važno često bocnuti, na primer čačkalicom, krompir i šargarepu, pa skloniti s vatre na vreme. Ocediti vodu i ostaviti povrće da se sasvim ohladi.

U slanoj vodi sasvim skuvati belo meso, procediti, pokriti meso da se ne bi osušilo i ostaviti da se ohladi.

Tvrdo skuvati dva jajeta. Kada se budu ohladila, oljuštiti ih. 

Iscediti limun.

Spremiti veću činiju i u nju staviti na kockice isečene šargarepu i krompir. Neka kockice budu veličine graška. Nije obavezno da salati dodamo sav skuvani krompir i šargarepu, pa napraviti procenu na licu mesta. Iseći 2/3 povrća, recimo, a ostatak dodati kasnije. 

Preliti sokom od limuna i nežno promešati.

Dodati deo graška. Iseći kuvana jaja na kockice slične veličine prethodnim, pa i njih staviti u činiju.

Iseći skuvanu piletinu na kockice, opet slične veličine prethodnim, a zatim dodati isečenom povrću i jajima.

Dodati kisele krastavce posušene na kuhinjskoj hartiji, pa isečene na kockice. 

Dodati deo majoneza i senf. Lagano sve izmešati. Naizmenično dodavati preostalo povrće i ostatak majoneza. Tako ćemo napraviti prihvatljivu gustinu salate.

Kiseli krastavci su slani, majonez je posoljen, povrće smo kuvali u slanoj vodi, pa je vrlo izvesno da nam so u salati neće biti potrebna. Ipak probati, pa doterati ukus.

Poklopiti činiju i salatu ohladiti u frižideru.











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF