Kaubojski pasulj




Recepti za pripremu čorbastog pasulja su vrlo slični - a ipak, svako jelo ima drugačiji ukus zbog tog "nečeg" malo promenjenog, drugačijeg medju sastojcima. Celer u pasulju, iz recepta koji se nalazi u mojoj staroj knjižici, možda ne zvuči obećavajuće, ali je "kaubojski pasulj" veoma ukusno i aromatično jelo. 
Od početka do kraja deli nas nekoliko sati kuvanja na tihoj vatri, pa je vrlo važno biti strpljiv. S obzirom na dužinu kuvanja, pasulj se uglavnom sprema za 2 ručka.

Sastojci:
  • 600 g pasulja (u ovom receptu je šareni pasulj)
  • 100 g suve, mesnate, slanine
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 ljuta papričica
  • 50 g celera
  • 60 g šargarepe
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašičica soli
  • prstohvat čubara ili nane
zaprška:
  • 300 g crnog luka (3 glavice srednje veličine)
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika brašna
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 kašika slatke mlevene paprike

Na slikama je "kaubojski pasulj" od polovine navedenih mera, ili za 4 solidne porcije. 
Izbegavanjem suve slanine dobićemo posno jelo, ali i jelo bez fine, suhomesnate arome :) 
Mnoga jela isključuju upotrebu crvenog luka zbog njegove boje, koja može uticati na izgled jela, ali kod ovog recepta nema bojazni. 

Priprema:

Očistiti i oprati pasulj iz nekoliko voda, pa ga potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o tome da vode bude u dovoljnoj količini, da se ne bi dogodilo da pasulj pri bubrenju upije celu količinu vode i da ostane suv. Potopljen pasulj držati na hladnom mestu preko noći, a najmanje 1 sat. 

Zatim ocediti vodu u kojoj se pasulj natapao, pa ga staviti u veći lonac, naliti hladnom vodom da ogrezne i kuvati 15 minuta. Ocediti vodu i naliti vrelom vodom da ogrezne. 

Crni luk očistiti, prepoloviti i prepeći na vreloj ringli, pa staviti u lonac s pasuljem. Alternativno, luk očistiti, sitno iseckati i staviti u lonac s pasuljem. 
Očistiti celer i šargarepu, isprati pod vodom, pa ih iseći na kockice, odnosno kolutove i dodati u lonac. 
Dodati sitno isečenu slaninu. Oljuštiti i sitno iseći beli luk, pa dodati u lonac. Dodati kašičicu soli i ljutu papriku kojoj smo izvadili seme. Dodati prstohvat čubara ili nane protiv nadimanja. Uz sve navedene sastojke, lično, volim da dodam vrlo malo gustog soka od paradajza, recimo, 50 ml. 

Kuvati poklopljen pasulj na tihoj vatri sat i po do dva, sve dok ne omekša. U medjuvremenu proveravati da li je pasulj pokriven vodom, pa doliti vruću vodu ukoliko je potrebno. Proveriti da li su zrna pasulja skuvana. 

Priprema zaprške:
Pri kraju kuvanja pasulja pripremiti zapršku. 
Očistiti i isprati crni luk, pa ga sitno iseći. U tiganju zagrejati ulje, dodati luk i mešajući pržiti na tihoj vatri dok ne omekša. Posoliti. Pobiberiti. Dodati kašiku brašna, kratko propržiti, pa dodati slatku mlevenu papriku i odmah naliti s čorbicom iz pasulja ako je ima dovoljno, ili s 250 ml vrele vode. Sve zajedno kratko prokuvati i vratiti u lonac s pasuljem. Promešati. 
Zapržen pasulj kuvati na vrlo tihoj vatri još 20-30 minuta, uz povremeno mešanje. Proveriti ukus i da li je potrebno još začina. Ostaviti lonac na isključenoj ringli dok se ne prohladi. Servirati pasulj, ili lonac staviti u frižider. 















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF