Pletenica sa sirom i sremušem




Ukusno i bogato hlebno pecivo za doručak uz jogurt, ili uz finu čorbicu za ručak.
Recept je objavila naša draga Zorica pod nazivom Slana pita sa sirom.
Dopao mi se na prvo čitanje, a kako sam sve sastojke imala u kuhinji, odmah sam prionula na posao :) Uz minimalno prilagodjavanje, recept je gotovo identičan Zokinom. Sve pohvale i preporuka! 

Sastojci:
kvasac:
  • 100 ml mlake vode
  • 20 g svežeg kvasca (1/2 paketića)
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašike brašna
testo:
  • 400 g mekog brašna "tip 400"
  • aktiviran kvasac
  • 100 g gustog jogurta
  • 75 ml ulja
  • 1 1/2 žumance
  • 1 kašičica soli
nadev:
  • 250 g feta sira
  • 1/2 veće veze sremuša ili 1 manja veza
  • 2 belanceta
  • prstohvat soli
završna nota:
  • 1/2 žumanceta za premazivanje
  • prstohvat krupne soli za posipanje
  • susam za posipanje

Pripremiti kalup veličine 30x11x7 cm, namazati ga uljem, ili postaviti hartiju. 
U zavisnosti od marketa ili prodavca, sremuš može biti spakovan u veće ili manje gomilice ili veze. Ja sam kupila veću vezu, pa otuda medju sastojcima polovina veze. Ako ste kupili manju vezu, iskoristite je celu.  

Priprema:

Priprema kvasca:
Smlačiti vodu, dodati izmrvljen kvasac i šećer, pa dobro izmešati. Dodati brašno, promešati, poklopiti i sačekati desetak minuta da se kvasac aktivira.

Priprema testa:
Prosejati brašno, pa 2/3 staviti u posudu za mešenje testa, a ostatak dodavati tokom mešenja. Dodati so, aktiviran kvasac, gusti jogurt, ulje i jedno i po žumance. Drugu polovinu žumanceta promešati s par kapi vode i ostaviti za premazivanje pletenice odozgo.
Iskusnim domaćicama nije potreban mikser, a neiskusne neka stave spiralne nastavke i miksaju testo dok se ne pojave mehurići. Ako je potrebno, dodavati po malo brašna koje smo ostavili. Kompaktno testo prebaciti na radnu površinu i mesiti rukama, uz dodavanje po malo preostalog brašna. Zaokružiti loptu od testa. Čistu činiju namazati uljem, staviti testo i pokriti plastičnom folijom. Činiju držati na toplom mestu 30 minuta, ili dok se testo ne bude udvostručilo. 

Priprema nadeva:
Mikserom umutiti dva belanceta s prstohvatom soli. Sremuš oprati, posušiti na kuhinjskoj hartiji, pa lišće sitno iseći. Izmrviti feta sir, ali neka ostanu krupniji komadići koji će se kasnije videti u preseku. Sve sastojke izmešati i ostaviti po strani.

Priprema pletenice
Naraslo testo podeliti na 3 dela, za 3 rolata od kojih ćemo napraviti pletenicu. 
Svaki deo testa razviti oklagijom na uži, duži pravougaonik, pa premazati sa po 1/3 pripremljenog nadeva i zaviti rolate. Spojiti krajeve testa prstima, da nadev ne bi curio. Od sva tri rolata napraviti pletenicu, pa je staviti u pripremljen kalup. Završetke, krajeve, podvući ispod pletenice. 

Uključiti rernu da se greje na 200°C.

Za to vreme neka pletenica poraste još jednom, u kalupu koji ćemo pokriti plastičnom folijom.
Premazati je pripremljenim žumancetom i posuti krupnom solju i susamom. Staviti kalup u zagrejanu rernu i peći pletenicu 15-20 minuta. Smanjiti temperaturu na 175°C i dopeći još 15-ak minuta. Ako je pletenica previše porumenela, pokriti kalup alu-folijom.
Pečenu pletenicu ostaviti nekoliko minuta u kalupu, a zatim je izvaditi iz kalupa zajedno s papirom, skloniti papir, a pecivo ostaviti da se ohladi. Seći na parčiće reckavim nožem za sečenje hleba. 

Da se pletenica ne bi osušila držati je u kutiji. Stajanjem neće promeniti ukus i biće odlična sve do poslednje mrvice :) 

 












Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF