Caciki salata




Kremasta i osvežavajuća "caciki salata" je veoma ukusna, pikantna, aromatična i ekonomična salata, koju možemo servirati kao predjelo ili prilog uz glavno jelo. Odlično se slaže sa roštiljem. Ova tradicionalna i autentična grčka salata je vrlo zdrav obrok. U osnovi salate je grčki jogurt, ali i domaća kisela pavlaka se fino uklapa u recept. Priprema je jednostavna i kratka. 

Sastojci:
  • 1 krupniji krastavac, oko 400 g
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 1/4 kašičice soli
sos:
  • 300 g grčkog jogurta ili kisele pavlake 12-22% mm
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1/4 kašičice soli
  • prstohvat bibera
  • 1-2 kašike iseckane mirodjije

Navedene mere su za punu činijicu zapremine 250 ml, što nije velika količina. Kad se sve iscedi, sjedini i izmeša - ostaje manje nego što se činilo da će biti. 

Priprema:

Krastavac dobro oprati i oljuštiti. Obavezno probati i proveriti da li je gorak. Izrendisati ga krupno. Da bi niti bile dugačke, rendisati krastavac ukoso, ili ga podeliti na segmente od po 3-4 cm i onda ih pojedinačno rendisati po dužoj strani. Ako je sredina vodena i puna semenki, rendisati "u krug" samo čvrsti deo. Posoliti i dodati kašiku sirćeta, promešati, poklopiti i ostaviti po strani dvadesetak minuta. 

Pred istek naznačenog perioda pripremiti sos.

Priprema sosa:

Oprati i posušiti mirodjiju. Oljuštiti beli luk.

U činiju staviti grčki jogurt koji ima oko 10% mm, ili domaću kiselu pavlaku izabrane masnoće od 12% do 22%. Dodati sitno izrendisan beli luk. Posoliti i pobiberiti. Dodati maslinovo ulje i jabukovo sirće. Fino promešati. 

Preko čiste činije raširiti čistu kuhinjsku krpu, pa na sredinu sipati izrendisan krastavac. Uvitii krajeve krpe i uvrtati sve dok bude izlazila tečnost iz krastavca. Dobro iscediti krastavac jer bi višak tečnosti pokvario kremastu strukturu salate. Sadržaj iz krpe dodati pripremljenom jogurtu ili kiseloj pavlaci. Promešati i proveriti da li je salata dovoljno slana. 

Sitno iseckati mirodjiju i dodati je u činiju sa salatom. Promešati, pokriti činiju i ohladiti salatu u frižideru. Servirati uz pita-hleb, komad mesa ili grilovano povrće. 















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF