Teleća čorba




Jednom sam medju receptima primetila naslov "teleća čorba kao kafanska" i da budem iskrena, ne sećam se ni da li sam nekad jela čorbu u kafani, ni kakvog je ukusa ako jesam :) Recept koji sledi nije iz kafane nego iz mog kuvara, a čorbica s teletinom i povrćem je preukusna :)

Sastojci:
  • 300 g telećeg mesa od buta
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2-3 kašike ulja
  • 1 veća šargarepa
  • 1 koren peršuna
  • komad celera 
  • list celera (kao mogućnost)
  • 1 kašičica soli
  • prstohvat bibera
  • ~1.5 litara vode
finale:
  • 3 kašike kisele pavlake
  • sok od 1 limuna
  • 1 žumance
  • 1 kašika iseckanog peršuna ili mirodjije

Ja sam probirač po pitanju mesa, ne jedem iznutrice, kolenice, niti kuvam kosti, žilice i masnoću - tako da će i u ovom receptu biti čista krtina, teletina od buta, ili teleća rozbratna bez kosti. Što se tiče količine mesa, bez 300 grama ne bi trebalo ni kuvati čorbu :) Sve ostale sastojke dozirati proporcionalno, tako da jednog ne bude previše, a drugog premalo.
Umesto teletine možemo upotrebiti juneće meso, jer se radi o mladjem govečetu, a čorbica će biti jednako kvalitetna i ukusna.

Priprema:

Isprati meso pod mlazom hladne vode, pa ga očistiti od žilica i opnica, a zatim ga iseckati na male komade. 

Dinstati na ulju, na tihoj vatri, sitno isečenu glavicu crnog luka, pa kada bude omekšala dodati isečeno meso, so i biber, a zatim nastaviti s dinstanjem još 5 minuta. Dodati 300 ml tople vode, poklopiti i dinstati sat vremena - kao gulaš, na vrlo tihoj vatri. Povremeno promešati i ukoliko je potrebno dolivati po malo tople vode.

Pripremiti povrće. Šargarepu oguliti, isprati, a zatim polovinu iseći na kolutiće ili kockice, a polovinu sitno izrendisati. Oguliti koren peršuna. Komad celera oguliti pa deo iseckati na kockice, a deo sitno izrendisati. 

Dodati povrće dinstanom mesu, a ukoliko je potrebno naliti još malo tople vode i ostaviti da krčka narednih pola sata. Zatim sipati 1 litar tople vode, ili koliko budete procenili da je potrebno vašoj čorbi naspram količine mesa i povrća u šerpi. Imati u vidu da čorba ne sme biti retka poput supe. Iseckati malo celerovog lista, ili u čorbu dodati grančicu koju ćemo kasnije izvaditi.

Kuvati još 15 minuta, pa isključiti ringlu, a šerpu skloniti. Izvaditi koren peršuna i grančicu celera. Proveriti da li je čorba dovoljno slana, pa dosoliti ukoliko je potrebno. Dodati iseckan peršunov list ili mirodjiju.

U činijici razmutiti 3 kašike kisele pavlake, jedno žumance i sok od limuna, pa u tankom mlazu sipati u vrelu čorbu, stalno mešajući. Ukoliko smesa nije dovoljno retka, dodati kašiku-dve vode u mileram. Dobro izmešati čorbu, malo prohladiti, pa servirati.

Zbog pavlake se čorba ne podgreva.














Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF