Salata sa pilećim ćufticama




Ovo nije bilo kakva salata, već zdrava, zasitna, ukusna i koloritna obrok-salata sa sočnim pilećim ćufticama :) Pogodna je za tropske vrućine, brzo se priprema i jedina upotreba šporeta je za prženje ćuftica u trajanju oko 15 minuta. 
Inspirisana salatama s Dalekog istoka koje možemo videti na netu, a recept je prilagodjen našem podneblju i lako dostupnim sastojcima. 

Sastojci:
pileće ćuftice:
  • 500 g pilećeg belog mesa
  • 4 pune kašike prosejanih prezli
  • 1/2 kašičice mlevene crvene paprike (slatke ili ljute)
  • 2 čena belog luka
  • 1 sitnija glavica crnog luka
  • 1 kašičica izrendisanog korena djumbira
  • sok od 1 sitnijeg limuna
  • 1 kašika iseckanog peršuna
  • prstohvat bibera
  • 1/2 kašičice soli
  • ulje za prženje kuglica
salata:
  • 250 g zelene salate, baby spanaća, rukole
  • 6-8 komada čeri paradajza
  • 2 grančice peršuna
  • 1 manja šargarepa
  • 1/2 sitnije glavice crvenog luka
  • 1 manji svež krastavac
  • 2 kašike oljuštenog, iseckanog kikirikija za garniranje
preliv:
  • sok od 1 manjeg limuna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika iseckanog peršuna
  • 2 kašičice soja sosa
  • 1 čen belog luka
  • prstohvat soli

Navedene mere su za 2-4 osobe, u zavisnosti od toga da li salatu serviramo kao predjelo ili kao glavni obrok. Biće 24 kuglice prečnika 3.5 cm. Možemo praviti sitnije ili krupnije ćuftice.

Priprema:

Priprema pilećih ćuftica:

Crni i beli luk očistiti i sitno iseći. Peršun isprati pod hladnom vodom, posušiti i sitno iseckati. Oljuštiti oko 2 cm korena djumbira i sitno ga izrendisati. Iscediti sok od limuna. 

Pileće filete isprati pod hladnom vodom i posušiti kuhinjskim ubrusom. Skinuti masnoću i žilice, iseći meso na komadiće i samleti u čoperu ili mašini. Samleveno meso staviti u činiju i dodati prosejane prezle, iseckan crni i beli luk, biber, so, iseckan peršunov list, crvenu mlevenu papriku, izrendisan koren djumbira i sok od limuna. Dobro sjediniti sastojke i ostaviti po strani dok se greje ulje za prženje ćuftica. 

U veći tiganj sipati ulje da pokrije dno i zagrejati ga na tihoj vatri. Uzimati kašikom pileću smesu i oblikovati mokrim rukama kuglice. Posle svake kuglice pokvasiti ponovo dlanove. Polovinu ćuftica staviti na zagrejano ulje, pa kad se u toku prženja budu malo smanjile, dodati ostatak. Pržiti ih 15-20 minuta na tihoj vatri, uz stalno okretanje dok ne porumene. Vaditi kuglice na kuhinjsku hartiju.

Priprema salate:


Zelenu salatu, baby spanać i rukolu dobro isprati u hladnoj vodi i ocediti. Zeleniš možemo raširiti preko čiste kuhinjske krpe, koja će upiti tečnost sa listova. (Na slikama je samo rukola.)
Šargarepu oljuštiti, isprati i iseći na štapiće, ili krupno izrendisati.
Čeri paradajz oprati i prepoloviti. 

Peršun isprati pod hladnom vodom i pokidati listiće, pa ih dodati salati. 
Crveni luk oljuštiti, isprati i iseckati polovinu glavice na tanka rebarca.
Krastavac dobro oprati oštrom četkom za povrće i iseći na vrlo tanke kriške. 
Iseckati kikiriki.

Priprema preliva:


Iscediti sok od limuna i sipati u činijicu. Dodati maslinovo ulje i promešati. Dodati soja sos i so, pa promešati. Peršun oprati pod hladnom vodom, posušiti i iseckati. Dodati u preliv.

Beli luk očistiti i sitno izrendisati pa dodati u preliv. 

U činiju složiti sve sastojke za salatu. Preko salate rasporediti ćuftice. Začiniti neposredno pred serviranje, jer će prelivena salata brzo uvenuti, pa preliv možemo servirati i odvojeno uz svežu salatu. Garnirati iseckanim kikirikijem. 

















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF