Kiflice s filom od jabuka




Kiflice s ukusom lenje pite :) Miris jabuka u finom, prhkom testu neodoljivo podseća na omiljen zimski kolač s jabukama. U testu nema jaja, ali kiflice nisu posne!

Sastojci:
testo:
  • 125 g putera
  • 5 kašika prah-šećera
  • 50 ml punomasnog jogurta
  • 50 ml ulja
  • 1/2 kesice vanilin šećera
  • 1/2 kašičice izrendane kore od limuna
  • prstohvat soli
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 270 g mekog brašna
fil:
  • 2 krupne jabuke
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1/2 kesice vanilin šećera
  • 3 kašike seckanih oraha
finale:
  • prah-šećer za posipanje

Od navedenih mera dobićemo 36 kiflica.

Priprema:

Priprema testa:

Izvaditi puter iz frižidera da bi omekšao na sobnoj temperaturi. 
Izmeriti i prosejati brašno. 

U činiji mutiti mikserom puter i prah-šećer, pa dodati jogurt, ulje, vanilin šećer, izrendanu koru od limuna i prstohvat soli. Umutiti kremastu smesu. Pomešati polovinu brašna s praškom za pecivo, pa dodati umućenoj smesi i promešati varjačom. Dodavati po malo preostalog brašna dok ne dobijemo kompaktno testo, a zatim mesiti rukom u činiji. Dobijeno mekano i nelepljivo testo staviti u čistu činiju, pokriti plastičnom folijom i ohladiti u frižideru 1-2 sata. 

Priprema fila:

Oljuštiti jabuke i izrendati ih krupno. Dodati šećer i vanilin šećer, pa dinstati na tihoj vatri oko 15 minuta, ili dok sva tečnost ne bude isparila. Skloniti s vatre i ostaviti da se fil ohladi. Dodati iseckane orahe i cimet, pa dobro promešati. 

Priprema kiflica:

Pripremiti tanjir ili poklopac prečnika 24 cm koji će nam poslužiti kao šablon.  Pripremiti pleh od šporeta i postaviti pek-papir.

Testo podeliti na dva jednaka dela i rukom ih zaokružiti. 

Preko radne površine raširiti plastičnu foliju ili pek-papir. Na sredinu staviti jedan deo testa, pa ga pokriti plastičnom folijom ili pek-papirom i tanko razviti oklagijom u krug prečnika koji je malo veći od 24 cm. Skloniti gornju foliju. Pomoću šablona iseći krug prečnika 24 cm, a višak testa pokupiti i uz višak testa koji ćemo dobiti od drugog dela - imaćemo i treći deo testa za kiflice, za koji će nam možda biti potreban nešto manji šablon. 

Uključiti rernu da se greje na 180° C. 

Krug podeliti na 12 delova-trouglova. Na širu stranu svakog trougla staviti 1/2 kašičice fila, pa urolati kiflicu. Kiflice redjati na pripremljen pleh. Peći u zagrejanoj rerni oko 15 minuta, ili dok kiflice ne porumene po svojim ivicama. Ako je fil dobro pripremljen neće curiti iz kiflica. 

Izvaditi pleh iz rerne, a kiflice posuti šećerom u prahu. Ostaviti ih na plehu dok se sasvim ne ohlade, jer su vruće krhke i lomljive. 















2 komentara:

  1. Dosla sam da ti poruckam sve kiflice!:))) p.s. mnogo mi se svidjaju prozirne soljice u pozadini:))

    OdgovoriIzbriši
  2. U svako doba si dobrodošla 🌷

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF