Koh od kakaoa




Ovaj jednostavan, ekonomičan, izdašan kolač od kakaoa je mekan, vlažan, sočan i nesrazmerno svojoj jednostavnosti - ukusan :) U poredjenju s klasičnim kohom od griza, mnogi se slažu da ga je ovaj crni koh nadmašio. 

Sastojci:
  • 3 jajeta
  • 8 kašika šećera
  • 10 kašika ulja
  • 10 kašika mleka
  • 8 kašika mekog brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 3 kašike kvalitetnog kakaoa
  • prstohvat soli
preliv:
  • 600 ml mleka
  • 2 kašike šećera
  • vanilin šećer

Navedene mere su za okruglu posudu prečnika 21 cm, ili za 8 solidnih parčića kolača visine oko 6 cm.

Priprema:

Sve sastojke obavezno izmeriti i pripremiti unapred, pa odvojiti belanca i žumanca u dve činije. Pekač namazati puterom i posuti brašnom, a višak brašna otresti. Ako koristimo silikonski kalup, namazati ga uljem, a na dno postaviti iskrojen pek-papir. U činiju prosejati, preko cediljke za supu koja će poslužiti kao sito, suve sastojke: brašno, prstohvat soli, kakao i prašak za pecivo. Ovo je važan korak koji će u brašno ubaciti vazduh, a kolaču dati rastresitu teksturu. 

Uključiti rernu da se greje na 200°C. 

Umutiti u čvrst šam 3 belanceta s 8 kašika šećera, koji ćemo dodavati malo po malo, pa smanjiti brzinu na mikseru i dodavati jedno po jedno 3 žumanceta. Dalje dodavati redom malo po malo: 10 kašika ulja, 10 kašika mleka i na kraju, malo po malo, prosejano brašno sa kakaom i praškom za pecivo. Isključiti mikser i mešati kašikom. 

Sipati testo u pekač i protresti ga lupkanjem o radnu površinu da bi se testo izravnalo. Peći 20-25 minuta ne otvarajući vrata od rerne, osim ako postoji potreba da kolač pokrijemo alu-folijom. Na kraju, kolač bocnuti čačkalicom da bismo proverili da li je pečen. Ako na čačkalici nema tragova testa, kolač je pečen. Ostaviti ga da se ohladi.

Dok se kolač bude pekao staviti da proključa 600 ml mleka s 2 kašike šećera i vanilin šećerom. Mešati dok se šećer ne bude rastopio. Ostaviti da se ohladi i obavezno procediti da se kajmak ne bi video na površini kolača. Sipati mleko preko ohladjenog kolača u tankom mlazu, s jednog kraja na drugi, pa se vratiti još jednom na početak i ponoviti. Ostaviti kolač da se potpuno ohladi i da upije mleko. Ukoliko smo kolač pekli u silikonskom kalupu, premestiti ga u keramičku ili staklenu posudu pre prelivanja. Ako budemo koristili ekstrakt vanile, dodati još jednu kašiku šećera u mleko, a nekoliko kapi ekstrakta dodati kad se mleko bude prohladilo. 

Koh je vlažan i sočan, ali ne bi trebalo da pliva u mleku. Nije ni mnogo sladak. Ako postoji potreba za nešto sladjim kolačem, sledeći put povećati količinu šećera u mleku kojim ga prelivamo. Iseći kolač i ukrasiti čokoladom, šlagom, ili posuti prosejanim kakaom. Zbog mleka čuvati kolač u frižideru, a da se ne bi osušio pokriti ga zvonom.















2 komentara:

  1. Recept je isproban na Kulinarici :)
    BonnieGa 28.02.20. 23:20
    Isprobano i potpuno se slazem s uvodom: jednostavni sastojci, a izuzetno ukusan kolac :) Zao mi je sto nema slike, ali toliko smo uzivali da se nisam sjetila slikati.

    OdgovoriIzbriši
  2. Recept je isproban još jednom :)
    Olgica D.
    February 29, 2020, 7:21 pm
    Isprobala sam recept i prenecu Vam svoje iskustvo. Priprema je isla glatko zahvaljujuci detaljnom opisu. Verno sam pratila svaki korak u postupku. Koristila sam extra dark cocoa sa 11% kakao maslaca, samim tim koh je bio tamniji, pretpostavljam i gorci. Mi i volimo taj ukus. Pekla sam u pravougaonom plehu 32cm. Malo je bilo mleka na dnu, verovatno zbog dimenzija pleha. Nije ostalo nista. Odusevljeni su svi (a moji clanovi porodice su veliki kriticari jer su probirljivi) Definitivno je nadmasio obican koh. Zahvaljujem se na receptu usao je u izbor "spremamo opet i cesce". Veliki pozdrav.

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF