Sendvič-hleb




Odličan recept za ukusan domaći hleb koji je pogodan za pravljenje sendviča, ali i za tostiranje. Ovaj fini četvrtasti hleb lako mogu napraviti i početnici uz malo vremena i strpljenja. Sendvič koji je pripremljen s ovakvim hlebom, sigurno je podignut na viši nivo :)

Sastojci:
  • 450 g mekog brašna "tip 400"
  • 12-14 g svežeg kvasca (1/3 paketića)
  • 10 g soli (2 kašičice)
  • 40 g meda svetle boje (2 kašike)
  • 1 kašičica šećera
  • 30 g omekšalog putera
  • 200 ml mleka
  • 130 ml vode
  • 1 kašičica putera za mazanje kalupa

Navedene mere su za kalup dimenzija  23-25 x 12-13 x 7 cm.  Ispečen hleb je težine 600 grama.

Priprema:

Izvaditi puter iz frižidera 30 minuta ranije, da bi omekšao na sobnoj temperaturi. Prosejati brašno.

Sipati mleko u šerpicu i staviti na zagrejanu ringlu da proključa i kuva 1 minut. Skloniti s ringle, poklopiti i ostaviti da se prohladi, odnosno da bude mlako. 

Smlačiti vodu pa dodati izmrvljen kvasac i šećer, a zatim izmešati da se kvasac sasvim rastopi. Poklopiti i ostaviti 10-15 minuta da se kvasac aktivira.

U veću činiju sipati mlako mleko. Dodati omekšao puter. Dodati so. Dodati med. Kašikom izmešati da se svi sastojci sjedine i da se puter istopi u mlakom mleku. Dodati polovinu prosejanog brašna i mutiti kašikom. Dodati aktiviran kvasac u vodi. Kašikom mešati dok se ne formira testo, koje će biti gusto i lepljivo ali bez forme. Dodati preostalo brašno, pa izmešati kašikom. Pokriti činiju plastičnom folijom i ostaviti testo 20 minuta da odmara. 

Prebaciti testo na radnu površinu bez brašna, ili sa što manje brašna, i pomoću velike špatule i rukama okretati, podizati i prevrtati lepljivo testo, koje će nakon izvesnog vremena postati manje lepljivo i dobiti kompaktnu formu.

Vratiti loptu od testa u činiju i pokriti je plastičnom folijom. Ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči. Za taj proces biće potrebno 60-70 minuta. 

Kalup namazati puterom. 

Radnu površinu posuti brašnom. Prebaciti testo iz činije i mesiti 1 minut. Pokriti testo na radnoj površini činijom i ostaviti desetak minuta da se odmara. 

Sada testo razviti oklagijom u pravougaoni oblik, užom stranicom veličine duže stranice kalupa, ili 23-25 cm. Celom površinom lagano i plitko, bušeći mehuriće, izbockati testo viljuškom, a zatim ga zarolati preko uže stranice, koju smo planirali da bude veličine kalupa, i rolnu prebaciti u podmazan kalup. 

Pokriti kalup i ostaviti testo da naraste još jednom dok se greje rerna. Da se testo ne bi zalepilo dok bude narastalo, ceo kalup staviti u jednu veliku, našušurenu kesu. 

Uključiti rernu da se zagreje na 175° C. Na dno rerne staviti šerpicu koja je otporna na visoku temperaturu i napuniti je vodom.

Naraslo testo u kalupu plitko zarezati oštrim nožem ili žiletom po sredini i staviti u zagrejanu rernu. Peći hleb oko 60-70 minuta. Dok se hleb bude pekao okrenuti kalup u rerni, ukoliko gornji grejač ne radi istom jačinom.

Ostaviti hleb da se prohladi u kalupu, a zatim ga izvaditi iz kalupa i staviti na žičanu podlogu da se sasvim ohladi. Hleb se najbolje seče kada je sasvim ohladjen. Čuvati ga u kutiji.













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF