Upletena štrudla s makom




Za mak kažu da je seme zdravlja i veselja, ali u našim kuhinjama koristimo osušeno seme maka koje slabo utiče na nervni sistem :)
Gotovo da ne poznajem osobu koja je ravnodušna na pomen štrudle s makom, ili neke druge poslastice s ovim aromatičnim semenom. Mak je zastupljen u gotovo svim kuhinjama sveta, a ima i svoja lekovita svojstva, jer je prava riznica antioksidanata koji štite organizam. Stari zapisi o upotrebi maka potiču iz egipatske i mesopotamske civilizacije gde je korišćen u medicinske svrhe. Recept koji sledi je za klasičnu štrudlu s makom, koja će samo na izgled biti drugačija.

Sastojci:
kvasac:
  • 250 ml mleka
  • 20 g kvasca (1/2 pakovanja)
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike brašna
testo:
  • 450 g namenskog brašna za kiselo testo
  • aktiviran kvasac
  • 2 žumanceta
  • 2 kašike šećera
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica izrendane kore od limuna
  • 50 g otopljenog putera, ili kombinovano s uljem
fil:
  • 250 g samlevenog plavog maka
  • 200 ml mleka
  • šećer, ako nije sadržan u pakovanju maka
  • 30 g putera
finale:
  • 1 žumance za premazivanje
  • 1 kašičica vode
  • prah šećer za posipanje

Možda se čini da ima malo fila naspram testa, ali testo je mirisno i mekano poput milihbrota, tako da je samo po sebi ukusno, a ni 1/4 kilograma maka nije zanemarljiva količina.
Kalup za upletenu štrudlu je dimenzija 30 x 11 x 7 cm.

Priprema:

Priprema kvasca:

U lončiću smlačiti mleko, dodati šećer i izmrvljen kvasac, pa mešati dok se kvasac ne rastopi. Dodati brašno, promešati, poklopiti lončić i ostaviti na toplom mestu petnaestak minuta dok se kvasac ne aktivira.

Priprema testa:

Izmeriti i prosejati brašno. Istopiti i ohladiti puter. Polovinu putera možemo zameniti uljem.

U veću činiju sipati aktiviran kvasac, pa dodati šećer, ohladjen otopljen puter, prstohvat soli, izrendanu koru od limuna i žumanca. Promešati, pa dodati 2/3 prosejanog brašna. Mesiti u činiji rukama, uz dodavanje po malo preostalog brašna. Kada smo dobili kompaktnu smesu, prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i završiti s mešenjem. Ukoliko je potrebno, dodati još malo brašna da bismo dobili mekano i nelepljivo testo, ili pak, izostaviti ostatak izmerenog brašna ako smo zadovoljni kvalitetom testa pod rukama. Staviti testo u pobrašnjenu činiju koju ćemo pokriti plastičnom folijom. Ostaviti na toplom mestu 30 minuta, ili dok se testo ne bude udvostručilo.

Priprema fila:

Nekada se mak kupovao u zrnu i mleo pomoću mašinice koju je imala svaka porodica, a postojali su i električni mlinovi u supermarketima, kako za kafu, tako i za mak, pa su kupci sami mleli kupljenu robu.

Danas nailazimo na već samleven mak sa dodatim šećerom i začinima, koji bi trebalo pripremiti prema uputstvu proizvodjača. Uglavnom ga samo treba preliti vrelim mlekom, dobro izmešati i ohladiti. 

U slučaju da imamo mak u zrnu - samlećemo ga na ručnoj mašinici ili u električnom mlinu za mlevenje kafe. Ukoliko mak meljemo ručno, najbolje ga je samleti dan ranije, jer je to proces koji traje duže i zahteva dosta snage. Čuvati ga u kutiji s poklopcem u frižideru. Samleven mak kuvati desetak minuta u mleku na tihoj vatri, a na kraju dodati šećer prema ukusu i komadić putera. Fil ne sme biti redak, pa dodavati po malo mleka, a hoće da zagori i zato je potrebno stalno mešati. Ostaviti da se fil sasvim ohladi.

Priprema štrudle:

Premazati kalup puterom, a na dno postaviti iskrojen komad pek-papira.

Radnu površinu posuti brašnom, prebaciti testo iz činije i lagano premesiti. Testo podeliti na 2 dela, za 2 manje štrudle. 

Rastanjiti oklagijom na brašnjavoj površini jednu polovinu testa debljine 1 cm, a dužine pripremljenog kalupa ili 30 cm (na primer 20 x 30 cm). Premazati testo polovinom nadeva i uviti ga po dužoj strani. Ivicu testa štipkanjem prstima sastaviti sa urolanom štrudlom. Ponoviti postupak sa drugom polovinom testa. 

Uplesti obe štrudle, a krajeve pritisnuti prstima i podvući ispod štrudle. 

Oprezno podići upletene štrudle s radne površine i staviti u pripremljen kalup. Pokriti kalup nauljenom plastičnom folijom i ostaviti da testo još jednom naraste. Važno je da se folija ne zalepi na rastuće testo. Umesto nauljene folije možemo koristiti veliku i čistu našušurenu kesu u koju bi kalup sasvim stao.

Uključiti rernu da se zagreje na 180° C. 

Žumance za premazivanje razmutiti s kašičicom vode i premazati pletenicu. Staviti kalup u zagrejanu rernu i peći štrudlu oko 30 minuta, a kad se bude zarumenela prekriti je aluminijumskom folijom da ne bi izgorela.

Pečenu štrudlu odmah izvaditi iz rerne i prekriti čistom, suvom, krpom desetak minuta. Zatim je prebaciti na žičani podmetač i posuti prah šećerom. Kada se štrudla bude sasvim ohladila iseći je. Da se štrudla ne bi osušila čuvati je ispod zvona.















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF