Torta s jagodama




Mala i veoma fina torta s jagodama ili malinama. S obzirom da se može pripremiti sa zamrznutim voćem, izrada torte nije vezana za sezonu. Priprema je jednostavna ali zahteva odredjene korake, a neke od njih možemo uraditi dan ranije i olakšati finalni postupak. Torta je sočna, naglašene arome jagode i još je lepša kad je dobro ohladjena.

Sastojci:
džem od jagoda:
  • 350 g očišćenih svežih ili zamrznutih jagoda
  • 50 ml vode
  • 60 g šećera
  • 2 kašičice gustina
patišpanj:
  • 120 g belanaca (~ od 4 jajeta)
  • 95 g šećera
  • 30-40 g žumanaca (~ od 2 jajeta)
  • 95 g mekog brašna za kolače
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 30 ml mleka (3 kašike)
  • 25 ml ulja (2.5 kašike)
sirup:
  • 100 ml vode
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašika kirsch-a ili domaće voćne rakije
fil:
  • pripremljen džem od jagoda
  • 350 ml slatke pavlake 36% mm ili biljne pavlake za šlag
  • 50-70 ml mleka za razredjivanje
finale:
  • nekoliko svežih jagoda za dekoraciju
  • prah šećer za posipanje jagoda

Navedene mere su za kalup prečnika 18-20 cm. 

Priprema:

Džem, sirup i patišpanj možemo pripremiti dan ranije, dobro upakovati i čuvati u frižideru do upotrebe.

Priprema džema:

Ako ćemo koristiti zamrznute jagode potrebno ih je izvaditi iz zamrzivača da bi se odledile i ocedile. Sveže jagode oprati, odvojiti nekoliko komada za dekoraciju, a sa ostalih odstraniti peteljke i krupnije plodove prepoloviti.

Jagode staviti u blender ili čoper. Dodati vodu pa ih izmiksati. Dobijeni sok procediti preko cediljke za supu u manju šerpu. Kašikom protisnuti sok dok ne ostane bukvalno 1 kašičica semenki na cediljci. U činijici izmešati šećer s gustinom, pa dodati hladnom soku u šerpici i dobro promešati. Na umerenoj vatri zagrejati sok, pa kuvati 10-15 minuta od momenta ključanja. Smanjiti vatru na tiho, pa kuvati još nekoliko minuta uz stalno mešanje. Skloniti džem s vatre i ostaviti da se dobro ohladi. Hladjenjem će se još malo zgusnuti. 

Priprema sirupa:

U lončiću na tihoj vatri zagrejati vodu do ključanja, pa dodati šećer i kuvati dok se tečnost ne bude smanjila za 1/3. Na kraju dodati kirsch, a u nedostatku kirsch-a upotrebiti voćnu rakiju, konjak ili cherry vodku. Kuvati još 2 minuta da bi alkohol ispario. Ostaviti da se ohladi.

Priprema patišpanja:

Pripremiti kalup za tortu prečnika 18-20 cm, premazati ga puterom i postaviti iskrojen papir na dno i po potrebi na unutrašnju stranu kalupa. 

U šerpici zagrejati malo vode do ključanja i skloniti s vatre. U vatrostalnoj činijici pomešati mleko i ulje, pa staviti u zagrejanu vodu da se smlači, pazeći da nivo tople vode bude do polovine visine činijice.

Izmeriti šećer. Izmeriti i prosejati brašno, pa mu dodati prašak za pecivo i promešati.

Uključiti rernu da se greje na 150° C.

Izmerena hladna belanca staviti u činiju i mutiti mikserom 1 minut. Dodavati malo po malo šećera i umutiti čvrst šam. Skloniti mikser. Dodavati izmerena žumanca jedno po jedno i dobro izmešati lopaticom. Dodavati malo po malo prosejano brašno i mešati.

Na kraju u testo dodati zagrejano mleko i ulje, pa sjediniti mešajući lopaticom.

Sipati testo u pripremljen kalup i protresti ga blagim lupkanjem o radnu površinu da bi izašao vazduh, a testo se poravnalo.

Staviti kalup u zagrejanu rernu. Patišpanj peći 40-45 minuta. Ostaviti ga u kalupu desetak minuta, zatim ga izvaditi i ostaviti da se sasvim ohladi. 

Sa ohladjenog patišpanja nožem za hleb odseći gornju koricu, a zatim kolač preseći po sredini na 2 jednaka dela. Svaki deo nožem opseći po obodu, tako da sklonimo koricu i ostavimo lepu, svetložutu, sredinu. To možemo uraditi iz jednog poteza pomoću prstena koji je za 2 cm manji od prečnika kalupa u kojem smo pekli patišpanj. 

Priprema fila:

U originalnom receptu koristi se sveža pavlaka za šlag od 36% mm, ali je proces mućenja mnogo zahtevniji, a neuspeh izvesniji, dok je s biljnom pavlakom upravo ovako kao što izgleda na slikama.

U duboki sud sipati 350 ml biljne pavlake i upola je umutiti. Dodavati jednu po jednu kašiku od 55 grama ili 1/3 pripremljenog džema od jagoda i mutiti mikserom. Šlag će se zgusnuti pa ga razrediti dodavanjem po malo hladnog mleka, sve vreme muteći i dodajući mleko do potrebne gustine.

Staviti 1/3 šlaga u dresir-kesu s velikim nastavkom koji ima ravan završetak, ili jednostavno odseći 1 cm s vrha plastične kese za šlag i ne koristiti nastavak.

Finale:

Na tanjir staviti prvu koru i nakvasiti je pomoću četkice pripremljenim sirupom. Nije potrebno natapanje kore. Po ivici kore istisnuti iz kese šlag u krug. Polovinu preostalog džema namazati po sredini kore ne dodirujući krug od šlaga. Preko džema istisnuti ostatak šlaga redjajući koncentrične krugove. Poravnati šlag pomoću spatule. 

Preko šlaga staviti drugu koru nakvasiti je pomoću četkice pripremljenim sirupom. U dresir-kesu staviti 1/3 šlaga. Po ivici kore istisnuti iz kese šlag u krug. Drugu polovinu džema namazati po sredini kore ne dodirujući krug od šlaga. Preko džema istisnuti ostatak šlaga redjajući koncentrične krugove. Poravnati šlag pomoću spatule. 

Preostalom 1/3 šlaga iz činije namazati obod torte i zagladiti tortu sa svih strana. 

Ohladiti tortu u frižideru nekoliko sati pre serviranja. Dekorisati je pred serviranje. Jagode za dekoraciju posušiti papirnim ubrusom pa ih poredjati povrh torte i lagano posuti prah šećerom. 

















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF