Zapečene palačinke s mesom




Stari recept iz knjižice koja je izdata 1982. godine. Maštovito i ekonomično, gratinirano jelo koje može uključiti i neke druge namirnice koje imamo u kuhinji i drugačiju kombinaciju sastojaka. Raznovrsnost nadeva za palačinke pogledati u receptima "Punjene zapečene palačinke" i "Pohovane punjene palačinke".

Sastojci:
mesni nadev:
  • 350-400 g mlevenog mešanog mesa
  • 1 krupnija glavica crnog luka 
  • 3 kašike ulja
  • 50 ml vode
  • 200 g svežeg ili konzerviranog paradajza
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice majorana
palačinke:
  • 1 krupno jaje
  • 200 ml mleka
  • 100-150 ml kisele vode
  • 150 g prosejanog namenskog brašna 
  • prstohvat soli
  • prstohvat šećera
  • 1 kašika ulja
  • ulje za prženje palačinki
preliv:
  • 2 jajeta
  • 250 g kisele pavlake 20% mm
  • 40 g rendanog parmezana (1 kesica)
  • prstohvat soli
  • prstohvat muskatnog oraha
finale:
  • 1 kašika putera za premazivanje pekača

Navedene mere su za 10 palačinki veličine tefalovog tiganja za prženje palačinki prečnika 20 cm. Prečnik okrugle vatrostalne posude za pečenje u rerni je 24 cm.

Priprema:

Priprema mesa:

Fil od mesa bi trebalo da bude sočan i bogat, tako da testaste palačinke ne bi preuzele jelo. 
U većem tiganju zagrejati na umerenoj vatri ulje, pa dodati iseckan crni luk i kratko propržiti. Dodati mleveno meso i dinstati uz dolivanje po malo vode. Dodati oguljen i na kockice iseckan paradajz, ili konzerviran paradajz, a može i polovina jednog, polovina drugog. Možemo dan ranije napraviti domaću salsu od paradajza, koju ćemo dodati mlevenom mesu. U nadev dodati so, biber i majoran, pa dinstati dok tečnost ne ispari. 

Priprema palačinki:

Ispržićemo 10 palačinki. Izmeriti sve sastojke. Prosejati izmereno brašno u čistu i suvu posudu. Koristiti mikser zato što će testo biti vazdušastije.

U činiju staviti jaje, dodati prstohvat soli i prstohvat šećera, pa naizmenično dodavati mleko i brašno. Dodati kašiku ulja i na kraju 100-150 ml kisele vode. Kisela voda se dodaje na samom kraju i njome ćemo razblažiti gustinu testa. Dobro sjediniti sastojke. Ostaviti testo 15 minuta da predahne. Tiganj tanko premazati uljem i dobro zagrejati. Kutlačom od 60 ml uzimati testo i razlivati po tiganju. Ukoliko se testo ne razliva očekivanom lakoćom, dodati 2-3 kašike vode. Kada se ispeče jedna strana, dugačkom spatulom okrenuti palačinku na drugu stranu.  Paziti da se palačinke ne prepeku i tanko testo se ne presuši. Izmedju svake palačinke na tiganj kanuti par kapi ulja. Palačinke pokriti da se ne bi osušile do upotrebe.

Priprema preliva:


Odvojiti belanca i žumanca.  Belanca umutiti u čvrst sneg. U činiju sa žumancima dodati kiselu pavlaku, parmezan, so i muskatni orah, pa promešati i dobro sjediniti sastojke. Dodati sneg od belanaca i promešati varjačom.

Finale:

Uključiti rernu da se greje na 190° C. 
Posudu u kojoj ćemo zapeći palačinke premazati komadićem putera. Pripremljene palačinke filovati nadevom od mesa, savijati ih i redjati jednu do druge, ili u krug, u vatrostalnu posudu ili pekač. Preliti ih pripremljenim prelivom. Posudu s palačinkama staviti u zagrejanu rernu i zapeći 15 minuta. Servirati toplo kao predjelo ili kao glavno jelo uz svežu salatu. 



















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF