Štapići sa crnim brašnom




Slani štapići će uvek naći svoje mesto na sedeljkama i proslavama, putovanjima, uz gledanje omiljenog filma ili utakmice. Ako, pritom, upotrebimo visokokvalitetno crno pšenično brašno koje se dobija iz svih delova pšeničnog zrna, imaćemo nutritivno daleko bogatije i zdravije pecivo. 
Testo za štapiće je masno testo koje se lako mesi. Karakteristično za ovaj recept je to da se testo ne ostavlja da naraste.

Sastojci:
  • 200 g putera
  • 20 g svežeg kvasca (pola paketića)
  • 150 ml mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 4 kašike ulja
  • 2 žumanceta
  • 200 g crnog brašna tip 1100
  • 200 g belog mekog brašna tip 400
  • 1.5 kašičica soli
finale:
  • 1 žumance za premazivanje
  • susam, mak, suncokret, lan ili kim za posipanje
  • krupna so za posipanje

Od navedenih mera dobićemo 62 štapića dimenzija 6.5 x 1.5 cm pre pečenja. 

Priprema:

Izmeriti i prosejati obe vrste brašna. Izvaditi puter iz frižidera 20 minuta ranije. Postaviti pek-papir na pleh od šporeta. U činijicu staviti žumace za premazivanje i kanuti nekoliko kapi vode, pa promešati. Pripremiti semenke za posipanje, kao i krupnu so.

U lončiću smlačiti mleko koje nikako ne bi trebalo da bude vruće, dodati šećer, izdrobiti kvasac i dobro promešati. Sipati dve kašike brašna, promešati i poklopiti. Kvasac će se vrlo brzo aktivirati, pa ga dodati u činiju u koju smo stavili polovinu brašna, omekšali puter, ulje i žumanca. Za one koji su iskusniji u mešenju testa - mikser nije potreban. Na mikser staviti spiralne metlice i mutiti uz dodavanje preostalog izmerenog brašna, sve dok spirale budu mogle da se lagano okreću. Posoliti. Prebaciti testo na radnu površinu i rukama mesiti uz dodavanje po malo preostalog brašna, sve dok ga testo bude primalo. Kada se testo više ne bude lepilo za prste i radnu površinu, stati s brašnom. Ukupna količina brašna će zavisiti od veličine žumanaca i kvaliteta putera i brašna, pa navedene mere uzeti okvirno. Ukoliko smo u toku mešenja utrošili izmereno brašno, dodavati po malo belog brašna. Ovo testo se ne ostavlja da naraste, stoga odmah nastaviti dalje.

Uključiti rernu da se greje na 200°C.  

Oklagijom razvući testo na 1 cm debljine. Opseći ivice testa, napraviti lep pravougaonik koji ćemo podeliti na jednake delove - šlajfne širine 6-7 cm. Zatim šlajfne seći na štapiće koje ćemo stavljati s razmakom na pripremljen pleh. Premazati ih pripremljenim žumancetom, posoliti krupnom solju i posuti semenkama.

Ostatak testa, ono što smo opsekli, premesiti bez dodavanja brašna i ponoviti postupak. Tako raditi sve dok ima testa. 

Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći štapiće petnaestak minuta, ili dok ne porumene. Vrlo brzo će biti pečeni, pa ih često pogledati kroz staklo od rerne. 

Ukoliko štapiće zamrzavamo, složićemo ih na pobrašnjen plastični poslužavnik, premazati žumancetom i posuti semenkama, a zatim ćemo ih staviti u zamrzivač. Posle sat vremena zaledjene štapiće staviti u kesu, dobro je zatvoriti i vratiti u zamrzivač. Pre upotrebe, odnosno pečenja, nije potrebno odmrzavanje.











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF