tag:blogger.com,1999:blog-9986264072577336382024-03-29T12:21:11.766+01:00Provereni recepti - Books and CookDomaćica onlinehttp://www.blogger.com/profile/11887135323690030665noreply@blogger.comBlogger330125tag:blogger.com,1999:blog-998626407257733638.post-41135672474847523462024-03-15T08:12:00.002+01:002024-03-15T16:41:39.146+01:00Potaž od šargarepePotaž Crecy a la Briarde je francuska supa napravljena od pasirane šargarepe, luka, malo krompira i naravno - putera i pavlake. Crecy je mala zajednica u blizini Pariza, koja je poznata po lepoj šargarepi, tako da je za izradu ovog recepta potrebna vrlo kvalitetna šargarepa. Ovu finu vegetarijansku supu možemo jesti u bilo koje doba godine.Sastojci:600 g šargarepe1 manja glavica crnog luka250 g Domaćica onlinehttp://www.blogger.com/profile/11887135323690030665noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-998626407257733638.post-72190601126133057182024-03-07T12:44:00.005+01:002024-03-07T22:50:56.872+01:00Tartar sos Domaći tartar sos je mnogo bolji od bilo koje verzije kupljene u prodavnici. Ovaj sos francuskog porekla je intenzivnog ukusa i fine teksture, a servira se kao prilog uz mnoga jela: pohovano meso, riblje štapiće, karađorđevu šniclu, pohovan kačkavalj, pržene lignje. Priprema je vrlo jednostavna. Sastojci:250 g klasičnog majoneza (u receptu Thomy)1-2 kašike senfa1 tvrdo kuvano jaje1 mala Domaćica onlinehttp://www.blogger.com/profile/11887135323690030665noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-998626407257733638.post-19671347292550882322024-02-15T22:12:00.004+01:002024-02-16T05:05:29.928+01:00Pasta e Fagioli Italijani su nas obradovali mnogim ukusnim receptima, a "pasta e fagioli" (pašta fažol, testenina i pasulj) je klasik kulinarske tradicije - bogato i ukusno varivo koje vuče korene iz seoske kuhinje i ima mnogo regionalnih i lokalnih varijacija. Zima je pravo godišnje doba za jela "na kašiku", a ovo jednostavno i veoma ukusno jelo se priprema od nekoliko pristupačnih sastojaka. Sastojci:&Domaćica onlinehttp://www.blogger.com/profile/11887135323690030665noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-998626407257733638.post-89284180847426601002024-01-29T07:31:00.003+01:002024-01-30T07:48:03.234+01:00Punjeni šampinjoniŠampinjoni punjeni najboljim ukusima: krem sirom, parmezanom, belim lukom i hrskavim komadićima slanine. Odličan recept za predjelo, meze, ili kao prilog uz neko drugo jelo.Sastojci:400 g belih ili braon šampinjona srednje veličine (12-14 komada)8-10 traka mesnate slanine (pančete)135 g krem sira 45-60 % mm 40 g narendanog parmezana1-2 čena belog luka1 kašika iseckanog peršuna1 prstohvat Domaćica onlinehttp://www.blogger.com/profile/11887135323690030665noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-998626407257733638.post-86689373845957428322024-01-05T22:06:00.004+01:002024-01-07T00:27:20.626+01:00Carska pitaSrećni praznici ✨Vazdušasta, sočna, mirisna pita, koja može s pravom da ponese carski naziv. Recept imam 20 godina i u mojoj svesci je naslovljen kao "carska pita", mada na mreži nailazim na istu pitu pod imenom "španska pita". Sastojci:4 jajeta260 g oštrog brašna tip 400100 ml ulja230 ml gustog jogurta100 g mariniranih pečuraka (alternativa je manja crvena paprika - sveža ili iz Domaćica onlinehttp://www.blogger.com/profile/11887135323690030665noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-998626407257733638.post-71732781751721766862023-12-26T14:56:00.008+01:002024-01-23T20:09:00.459+01:00Goveđa salata za svaku prilikuGoveđa salata za svaku priliku i za svako godišnje doba. Ova fina i zasitna salata ne zahteva mnogo vremena za pripremu, a servira se dobro ohlađena, pa je pravi izbor za sve proslave i praznike kada planiramo više jela - zato što je možemo pripremiti dan ranije. Sastojci: 300 g kuvanog junećeg mesa od rozbratne ili grudi2 glavice crnog luka srednje veličine6-10 kornišona 1 Domaćica onlinehttp://www.blogger.com/profile/11887135323690030665noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-998626407257733638.post-80621279058321454042023-12-23T14:08:00.000+01:002023-12-23T14:08:06.121+01:00Vanili kiflićiDa li se sećate vremena kada smo na kioscima kupovali Bazar, Svijet i Praktičnu ženu? Nije to bilo baš toliko davno, a našim mamama su pomenuti časopisi bili izvor izuzetno vrednih recepata i saveta u vezi sa vodjenjem domaćinstva, sve ono što danas nalazimo na internetu. Moja mama je isecala odabrane recepte iz časopisa i lepila ih u svoju sveščicu koju sam i ja katkad dopunjavala, tako da sam Domaćica onlinehttp://www.blogger.com/profile/11887135323690030665noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-998626407257733638.post-88451453780370670332023-12-13T10:34:00.000+01:002023-12-13T10:34:53.128+01:00Slani "panj" rolat🎄 Bez obzira na to da li imamo vremena za pripremanje božićne ili novogodišnje večere, ili tražimo najjednostavnije predjelo u poslednjem trenutku, ovaj svečani rolat može biti dobar izbor.Sastojci:2-3 kriške "tramezzino" belog sendvič hleba1 avokado1 kašika soka od limuna1 krupniji čen belog luka1 prstohvat bibera1 prstohvat soli100-125 g krem siraza dekoraciju:100 g krem sirasemenke Domaćica onlinehttp://www.blogger.com/profile/11887135323690030665noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-998626407257733638.post-51484591974193454032023-12-05T10:42:00.002+01:002023-12-13T10:37:42.620+01:00Jelke od prhkog testa s parmezanomPecivo od prhkog testa s parmezanom: ukusno i savršeno pecivo uz božićni ili novogodišnji aperitiv! Sastojci:150-170 g mekog brašna "tip 400"1/2 kašičice crvene mlevene paprike (slatke, dimljene ili ljute)1/2 kašičice soli40 g parmezana 60 g izrendanog kačkavalja (gaude, trapista)100 g hladnog putera30 g iseckanih zelenih maslina1 žumance za premazivanjeparmezan za posipanjeOd Domaćica onlinehttp://www.blogger.com/profile/11887135323690030665noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-998626407257733638.post-11587635570913214212023-11-29T17:12:00.003+01:002023-11-30T12:42:35.271+01:00Piletina u krem-sosu sa sušenim paradajzom Hrskava piletina u neverovatno ukusnom sosu nije obično jelo. Mnogo je bolje. Ovo lagano, brzo i veoma ukusno jelo je lako pripremiti za tek nešto više od 30 minuta. Dovoljno je jednostavno da bude svakodnevno jelo, a dovoljno impresivno da bude namenjeno za posebne prilike. Sastojci: 400 g pilećih filea (1 file po osobi)3-4 kašike ulja1/2 kašičice soli1/2 kašičice biberasos:Domaćica onlinehttp://www.blogger.com/profile/11887135323690030665noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-998626407257733638.post-22925962214653805302023-10-26T20:04:00.003+02:002023-10-27T04:54:22.818+02:00Sladoled sa crvenim voćem i plazma keksomVoćni sladoledi su najomiljenija vrsta osvežavajuće poslastice u letnje doba, ali i odličan desert u bilo koje drugo doba godine. Zanimljivo je da se sladoled u Rusiji više jede zimi nego leti, zato što je izuzetno kaloričan. Visok sadržaj mlečnih masti je i veliki razlog zašto je sladoled tako dobrog ukusa 🍨Sastojci:kondenzovano mleko:400 ml punomasnog mleka200 ml šećerasladoled:400 ml Domaćica onlinehttp://www.blogger.com/profile/11887135323690030665noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-998626407257733638.post-17477788426858969652023-10-02T01:07:00.005+02:002023-10-05T05:48:34.508+02:00Potaž od povrćaZdrava i lagana povrtna supa baršunaste teksture, za čiju pripremu nije potrebno mnogo vremena. Može biti toplo predjelo na bogatoj večeri, ili samo lagana večera. Jednostavni sastojci i brzina pripreme čine ovu krem-supu pravim izborom u bilo koje doba dana, ili za bilo koje doba godine. Sastojci:1 kašika putera1 kašika ulja1 glavica crnog luka2 čena belog luka2 šargarepe2 krompira srednje Domaćica onlinehttp://www.blogger.com/profile/11887135323690030665noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-998626407257733638.post-68464730479841472542023-09-20T02:18:00.007+02:002023-10-13T16:38:36.189+02:00Nadevene rolovane šnicleOvo je recept iz kuhinje moje mame, ali kao i ona, ne praktikujem da ga pravim često, jer je ovo jelo beskrajno kalorično. Zato, kad god napravim pomažemo tanjire 😋 Recept je krajnje jednostavan. Vreme pripreme je oko 30 minuta. Meso mora da bude kvalitetno i mekano, teleće ili svinjske šnicle.Sastojci:4 teleće ili svinjske šnicle sveže mleveni biber prema ukususo prema ukusu100 g Domaćica onlinehttp://www.blogger.com/profile/11887135323690030665noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-998626407257733638.post-27535918567197421552023-08-02T18:22:00.009+02:002023-08-14T14:14:53.995+02:00Zapečena testenina s mlevenim mesomZapečenoj testenini ne treba mnogo prezentacije, zar ne? Malo sastojaka i malo truda za ovo veoma ukusno i sočno jelo, savršeno kao predjelo, ali pogodno i za svakodnevni ručak ili večeru. Odlična je alternativa lazanji.Sastojci:300-350 g italijanske testenine "pasta lumaconi"1 kašika soli za kuvanje testenine4 l vodesos od mesa i paradajza:2 kašike maslinovog ulja1 sitnija glavica crnog luka1 Domaćica onlinehttp://www.blogger.com/profile/11887135323690030665noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-998626407257733638.post-67261485241630314892022-11-23T05:03:00.001+01:002022-11-23T06:04:05.517+01:00Trouglovi sa spanaćem i feta sirom Spanakopita, trouglasto, hrskavo, rumeno pecivo, lagano kao pero, nadeveno spanaćem i feta sirom iz tradicionalne grčke kuhinje. Pita se može praviti u tepsiji, u obliku rolnica, ili u obliku trouglova kao u ovom receptu.Sastojci:trouglovi:6 listova tankih kora100 g otopljenog puteranadev:2 kašike maslinovog ulja1/2 glavice crnog luka110 g svežeg spanaća ili 8 briketa zamrznutog1 kašičica Domaćica onlinehttp://www.blogger.com/profile/11887135323690030665noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-998626407257733638.post-40331389341397750702022-10-30T11:56:00.006+01:002023-12-13T11:26:17.197+01:00Piletina "alla sorrentina" Sorrento je grad u južnoj Italiji, poznato letovalište još iz antičkog perioda, pored Napulja i Pompeje. Piletina "alla sorrentina" je sočno i mekano pileće meso s bogatim umakom od paradajza, bosiljkom i mocarelom. Ovo jednostavno i ukusno jelo "iz jednog tiganja" nalazi se na restoranskom meniju, a priprema se za 30 minuta i pravi je izbor za ručak ili večeru.Sastojci:2 pileća filea (oko 450 g)Domaćica onlinehttp://www.blogger.com/profile/11887135323690030665noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-998626407257733638.post-60395773780741375282022-09-01T18:25:00.001+02:002022-09-17T21:51:37.073+02:00Zapečene palačinke sa sirom i spanaćem Jednostavan i lagan recept za bogato i ukusno predjelo, pogodno za nedeljni ručak i posebne prilike.Sastojci:palačinke:2 jajetaprstohvat soli20 g putera ili ulja125 g mekog brašna "tip 400"250 ml mleka1 kašičica ulja za premazivanje tiganjanadev:125 g belog sitnog sira 45% mm (u receptu je "moja kravica")125 g kuvanog i ocedjenog spanaća1 kašika parmezanaso po ukusumuškatni orah po ukusu50 Domaćica onlinehttp://www.blogger.com/profile/11887135323690030665noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-998626407257733638.post-53112847566855597642022-08-03T12:02:00.002+02:002022-08-11T08:20:15.842+02:00Krumplileves, mađarska krompir čorba Postoje brojni recepti za krompir čorbu, zapravo svaka domaćica ima svoj tajni začin koji ovaj specijalitet čini posebnim, a u ovom receptu je krompir čorba sa dimljenom kobasicom, vrlo stari, tradicionalni recept iz madjarske kuhinje. Sastojci:2 kašike ulja1 krupnija glavica crnog luka2 čena belog luka1 lovorov list600 g očišćenog krompira1 šargarepa srednje veličine150 g dimljene kobasice1Domaćica onlinehttp://www.blogger.com/profile/11887135323690030665noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-998626407257733638.post-85926961753435187052022-05-22T10:17:00.001+02:002022-05-22T10:33:27.762+02:00Afrički gulaš sa kikirikijemAfrički gulaš je zdrav i obilan obrok od slatkog krompira, šargarepe, spanaća i mesa u bogatom i začinjenom sosu od kikirikija i paradajza. Neverovatna je količina ukusa u ovom izvrsnom gulašu! Jelo je podjednako ukusno kao vegetarijanski gulaš, a umesto mesa dodajemo ocedjene leblebije iz konzerve ili tegle.Sastojci:400 g svinjskog ili pilećeg filea2-3 kašike ulja1 glavica crnog luka2 čena Domaćica onlinehttp://www.blogger.com/profile/11887135323690030665noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-998626407257733638.post-23484578251082775842022-05-17T05:08:00.001+02:002022-05-17T20:10:06.659+02:00Slojevita salata sa šunkomUkusna, sočna, šarena, svečana salata koja prva nestane sa stola - jer svi žele da je probaju. Odličan je izbor za kućne zabave, rodjendane i proslave. Priprema je laka, ali zahteva malo više vremena zbog neizbežnih koraka. Salata se priprema dan ranije, što nije beznačajano kad pripremamo više hrane.Sastojci:4 kriške tost-hleba3 tvrdo kuvana jajeta2 kuvana belanceta 250 g šampinjona2 kašikeDomaćica onlinehttp://www.blogger.com/profile/11887135323690030665noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-998626407257733638.post-61754517327168460782022-05-02T08:49:00.001+02:002022-05-03T21:43:03.765+02:00Zemičke sa siromDomaće pecivo je uvek aktuelno. Nema ništa bolje od mekanog, vrućeg, peciva koje je tek izvadjeno iz rerne. Osim kad je pecivo punjeno sirom 🧀😀 Odličan izbor za doručak, užinu, ili kao predjelo uz meze. Sastojci:testo:250 g mekog brašna "tip 400"125 ml toplog mleka2 kašičice suvog kvasca1 kašika šećera1 krupnije jaje1 kašičica soli1 kašičica belog luka u prahu (po želji)30 g Domaćica onlinehttp://www.blogger.com/profile/11887135323690030665noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-998626407257733638.post-15261965826752935672022-04-24T12:37:00.001+02:002022-04-27T06:53:11.651+02:00Kiflice sa šargarepomSrećan Uskrs 🐤🐰Vrlo ukusne, prhke, kiflice lepe oranž boje, koje se brzo pripremaju u odnosu na neke druge kiflice. Recept je u mojoj svesci dugi niz godina, a dobila sam ga od kume kod koje sam prvi put probala ovu, za naše podneblje neobičnu, kombinaciju sastojaka. Sastojci:testo:125 g omekšalog putera ili margarina125 g očišćene šargarepe (2-3 komada)200-250 g mekog brašna "tip 400Domaćica onlinehttp://www.blogger.com/profile/11887135323690030665noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-998626407257733638.post-38569795125606398862022-04-21T20:56:00.002+02:002022-04-22T03:58:51.242+02:00Izbeljivanje smeđih jaja 🐰Verovatno nema osobe koja je bojila uskršnja jaja, a da se nije suočila s problemom kad su u pitanju svetliji tonovi ili dekupaž tehnika, jer oba načina zahtevaju bela jaja, a na našem podneblju uglavnom nalazimo smeđa ili žuta jaja. To je odlična boja za lukovinu i tamne tonove, ali nije za nežne, pastelne, tonove. Jedino bela jaja mogu biti obojena pastelnim tonovima. Nije nikakav problem Domaćica onlinehttp://www.blogger.com/profile/11887135323690030665noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-998626407257733638.post-35651587489582040132022-04-14T07:39:00.004+02:002022-04-28T10:05:17.316+02:00Pileća salata s kukuruzomLagana i osvežavajuća salata koja se jednostavno priprema, a izgleda lepo i svečano. Salata je veoma ukusna kombinacija različitih slojeva, od nežnog kukuruza i kuvanog pilećeg filea, do svežih, hrskavih, komadića jabuke i krastavca. Sastojci:300 g pilećeg filea1 konzerva kukuruza od 170 g (neto 140 g) 1 svež krastavac srednje veličine1 zelena nakisela jabuka100 g majonezasok od 1/2 Domaćica onlinehttp://www.blogger.com/profile/11887135323690030665noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-998626407257733638.post-55792999617314556532022-03-31T21:37:00.008+02:002022-05-11T13:22:45.127+02:00Turski hlebTurski hleb je vrsta pljosnatog hleba koja je uobičajena u bliskoistočnim kuhinjama. Tek ispečen, mirisan i ukusan, može se jesti uz bilo koji obrok, ali je posebno uživanje kada se jede uz meze.Sastojci: testo:450-500 g mekog brašna "tip 400"150 ml vode150 ml mleka1 kašika šećera20 g svežeg kvasca50 ml maslinovog ulja1 kašičica solifinale:1 kašika maslinovog ulja za premazivanje1 žumance&Domaćica onlinehttp://www.blogger.com/profile/11887135323690030665noreply@blogger.com0