Ajvar od paprika i šargarepe
Stari recept iz porodične beležnice. Kuriozitet je, pored šargarepe u ajvaru, u tome da se paprike ne peku, što je pogodno za sve one koji nemaju uslove za pečenje paprika. Kao i ajvar koji se pravi na klasičan način i ovaj se maže na hleb, ali može i da se dodaje kuvanim jelima kao začin :)

Sastojci:
  • 6 kg crvenih, mesnatih paprika
  • 3 kg šargarepe
  • 2 l vode
  • 0.5 dl esencije
  • 125 g šećera
  • 220 g soli
  • 1 l ulja

Količina sastojaka je za 9 tegli od 500 grama. Ukoliko je u pitanju polovina mere, prepoloviti sastojke i za vodenu kupku. 

Priprema:

Paprike oprati, očistiti od semena i iseći na komade.

Šargarepu oprati i očistiti oštrom četkom, pa je iseći na komade.

U većoj šerpi zagrejati vodu do ključanja, pa dodati so, šećer i esenciju. 

Prvo kuvati paprike 3 minuta. S obzirom da ne mogu da stanu odjednom u šerpu, kuvati ih iz dve, tri, ture. Vaditi paprike rešetkastom kašikom u cediljku, pa u vodu staviti šargarepu, koju bi trebalo kuvati 10 minuta. Izvaditi šargarepu u cediljku i ostaviti povrće da se delimično ohladi. 

Samleti povrće pomoću klasične ili električne mašine, ali nikako u blenderu.

U šerpi zagrejati ulje, pa smanjiti temperaturu. Dodati samleveno povrće, a zatim ga dinstati 60 minuta, uz često mešanje. Ukoliko je vrlo tiha vatra ajvar neće zagoreti, ali je potrebno mešanje, jer će se lepiti za dno šerpe. Ajvar će biti skuvan, odnosno upržen, kada sva tečnost bude isparila. Na kraju, kada povučemo varjačom po dnu šerpe, trebalo bi da ostane "put".

Dok se ajvar bude kuvao, pripremiti tegle. 

Odabrati i oprati lepe tegle koje nisu oštećene, ostaviti ih da se ocede, a pola sata pre završetka kuvanja ajvara staviti ih na rešetku u rerni, naopako okrenute, da se ugreju i dobro osuše na 100°C. 

Isključiti ringlu na kojoj se kuvao ajvar, a i rernu. Vaditi suvom krpom jednu po jednu teglu, i uvek zatvoriti vrata od rerne da se ostale tegle ne bi hladile. Puniti tegle ajvarom pomoću veće kašike.

Ako imamo originalne poklopce za tegle - stavićemo ih. Ispod svakog poklopca staviti komad celofana, da ajvar ne bi došao u dodir s poklopcem. U slučaju da nemamo poklopce, staviti po 2 komada celofana s dve gumice. 

Obrisati tegle ukoliko su umrljane ajvarom. Namestiti "toplo gnezdo" u kome će se tegle hladiti naredna dva dana. Kaže se da tegle idu u "dunst". Nastojati da to bude mesto na kome ih niko neće pomerati, ušuškane u, nekada su bile perine, a danas u Dormeo pokrivače :) Nakon dva dana, kada tegle budu ohladjene, spremiti ih na mračno i hladno mesto, recimo, neki plakar u podrumu, na terasi i slično. Tegle ne tumbati.

Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF