Osnovni recept za Waldorf salatu se sastoji od celera, jabuke i oraha, mada ima i drugih varijacija, sa piletinom, recimo.
Sastojci:
- 150 g jabuke Granny Smith (1 veća jabuka)
- 150 g oguljenog celera
- sok od 1 limuna
preliv:
- 30 g majoneza
- 100 g kisele pavlake 20%mm
- 1/4 kaf. kaš. soli
- prstohvat sveže samlevenog bibera, po mogućnosti belog
- 1 kašika ulja od oraha, ili maslinovog ulja, ulja od semenki groždja i sl.
- 50 g seckanih oraha
Navedene mere su za salatu za dve osobe.
Htela bih da napomenem da su mere rastegljive, ali uz poštovanje odredjene srazmere. U zavisnosti od veličine jabuke i celera zavisiće i količine ostalih, navedenih, sastojaka. Naseckanog celera bi trebalo da bude koliko i naseckanih jabuka. Uz srazmerno povećanje majoneza i pavlake dobićemo više salate.
Sastojke iseckati na štapiće. Börner rende bi uveliko olakšalo sečenje.
Priprema:
Prvo iscediti sok od limuna, kojim ćemo da prelijemo iseckane sastojke da ne bi požuteli.
Oljuštiti nakiselu jabuku i iseckati je na štapiće, pa je odmah zaliti limunovim sokom.
Oguliti celer, oprati ga, osušiti kuhinjskim papirom, zatim iseći na štapiće i promešati s jabukom i limunovim sokom.
U posebnoj posudi pomešati majonez, ulje i mileram, malko posoliti i dodati prstohvat bibera. Preliv ne bi trebalo da bude vodenkast i redak.
Lagano sastaviti preliv s jabukom i celerom, pa posuti odozgo seckanim orasima. Pokriti salatu i odložiti je u frižider.
Salatu bi trebalo pojesti u roku od nekoliko sati, zato što će povrće stajanjem da otpusti svoje sokove i da razvodni salatu.
Nema komentara:
Objavi komentar