Sastojci:
ćufte:
- 400 g junećeg mlevenog mesa od buta
- 1/2 glavice crnog luka srednje veličine
- 1 krupniji čen belog luka
- 1 kaf. kaš. soli
- 1 kaf. kaš. mlevene paprike
- 1/2 kaf. kaš. majčine dušice
- 1/2 kaf. kaš. majorana
- prstohvat bibera
- 1 jaje
- 1 parče hleba
- 1 dl vode, kisele vode ili mleka
- brašno za oblikovanje ćufti
- ulje za prženje
- 1/2 litre gustog soka od paradajza
- 1 kaf. kaš. šećera
- 1/2 kaf. kaš. soli
- 1/2 kaf. kaš. origana
- 1/2 kaf. kaš. bosiljka
- 1 kašika ulja u kojem se pržilo meso
Koliko mesa - toliko će biti i ćufti. Ipak, ne vredi prljati sudove ako nema bar 400 grama mesa, a to je količina za desetak ćufti, ili za dve, eventualno tri, osobe.
Priprema:
Natopiti parče hleba vodom, kiselom vodom ili mlekom, a ako se dovoljno namakalo rastopiće se i korica. Kasnije ćemo da ga iscedimo rukom i dodamo mlevenom mesu.
Mleveno meso staviti u veću činiju. Dodati vrlo sitno isečen crni luk, iseckan beli luk, biber, so, majoran, majčinu dušicu i mlevenu papriku. Dodati jaje, prethodno razbijeno u nekoj drugoj posudi, jer s jajima je uvek riskantno, zašto da nam jedno jaje sve pokvari :) Dodati ocedjen hleb. Rukom dugo i temeljno mesiti meso sa začinima.
Na tanjir staviti malo brašna, a kasnije dodati još ukoliko bude bilo potrebno. Rukom odvojiti meso veličine jajeta, pa ga oblikovati u lopticu i uvaljati u brašno.
Zagrejati "prst i po" ulja za prženje, pa smanjiti vatru. Staviti ćufte da se prže, okrećući ih nekoliko puta da bi se lepo ispekle sa svih strana. Lično, koristim manju šerpu i pržim ćufte iz dva puta.
Izvaditi ćufte na tanjir.
U drugoj šerpi zagrejati gusti sok od paradajza. pa dodati šećer, so, origano, bosiljak i kašiku ulja u kojem su se pržile ćufte. Promešati, pa dodati pržene ćufte, poklopiti i kuvati 30-40 minuta na vrlo tihoj vatri. Protresti šerpu s vremena na vreme da se ćufte ne bi zalepile za dno, a valjalo bi ih i okrenuti koji put. Brašno koje je bilo na ćuftama zgusnuće sok od paradajza, a deo tečnosti će ispariti tokom kuvanja. Na kraju ćemo dobiti sos fine konzistencije, s ukusom mesa i začina. Stajanjem će se sos još malo zgusnuti. Servirati tople ćufte. Ukoliko ima dovoljno sosa - prilog, uobičajeno pire krompir, nije neophodan.
Predlog: Na tržištu se nalaze različiti sokovi od paradajza, ali mi je Tomatino najbolji i uvek ga koristim. Obratiti pažnju na sitnije napisan podnaslov "klasik" ili "ljuta paprika" :)
Divna ideja za fini i brzi rucak, znam sta cu sutra praviti.:)))
OdgovoriIzbriši:)) E, pa prijatno :))
OdgovoriIzbriši