Mekike
Za nedeljni doručak jednog hladnjikavog dana, uz sremski sir, kajmak i jogurt :) 

Sastojci:
  • 220 ml mlake vode
  • 20 g kvasca (polovina paketića)
  • 320-350 g namenskog brašna za testa
  • 1/2 kašike šećera
  • 3 kašike ulja
  • 1/3 kašike soli
završna nota:
  • oko 350 ml ulja za prženje

Od navedenih mera izaći će 9 mekika dužine 20 cm.

Priprema:

Smlačiti vodu pazeći da ne sklizne ka toploj, dodati šećer i kvasac, pa dobro izmešati. Zatim dodati 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti desetak minuta poklopljeno, da bi se kvasac podigao.

U činiju prosejati polovinu navedene količine brašna, posoliti, pa dodati vodu s kvascem. Dodati ulje i mutiti mikserom sa spiralama. Malo po malo dodavati ostatak prosejanog brašna, sve dok metlice na mikseru budu mogle da se okreću. Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i umestiti rukama loptasto mekano testo. Dodavati sasvim malo brašna, tek toliko da se testo više ne lepi, ali da ostane meko i vazdušasto. Poklopiti testo i ostaviti ga da se udvostruči. 

Nakon dvadesetak minuta razviti testo oklagijom u debljini prsta, lagano pritiskajući da ne bismo isterali mehuriće vazduha iz testa. Ono bi trebalo da ostane mekano, a brašno koristiti samo za posipanje radne površine.

Nožem iseći duguljaste pravougaone oblike, zaseći ih po sredini, pa ih oprezno rukom razvući po dužini i ostaviti na pobrašnjenoj podlozi da ponovo narastu.

Dok mekike odmaraju izabrati dublji tiganj, koji je veličine najduže mekike, pa sipati ulje da bude do polovine visine mekike. Zagrejati ga, a drvenim štapićem proveriti da li je dovoljno toplo. Naime, kada stavimo vrh štapića u ulje, ako se pojave mehurići oko štapića - ulje je dovoljno zagrejano. Tada smanjiti temperaturu i početi s prženjem mekika. Okretati ih da bi se ispekle ravnomerno. U toku prženja dodavati po malo ulja, ukoliko bude bilo potrebno, da bi nivo uvek bio do polovine mekike. 

Pečene, zlatnožute, mekike izvaditi iz tiganja na upijajuću hartiju.

Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF