Kuvanje na pari
Kuvanje sosova i kremova na pari je poseban način pripreme, kojim se sastojci termički obradjuju i zgušnjavaju bez direktnog dodira s izvorom toplote. Time se sprečava naglo zagrevanje i zagorevanje, a delikatni sosovi i kremovi se postepeno dovode do konačne forme. Iznad pare se može otopiti i čokolada.

Za kuvanje na pari se koriste dve posude, veća u kojoj je voda i manja iznad nje, u kojoj je krem ili sos koji pravimo. Manja posuda ne bi trebalo da bude toliko mala da ne bi upala u veću posudu, zapravo, nivo vode u većoj posudi ne bi trebalo ni da dodiruje dno manje posude. Vodu bi trebalo dovesti do stanja ključanja, a zatim smanjiti vatru, tako da voda ne ključa, nego da struji. Tada staviti drugu posudu, koja je otporna na visoku temperaturu, iznad prve. 

Drugi način je da preko veće posude postavimo rešetku na koju ćemo staviti manju posudu u kojoj ćemo da pravimo krem ili sos. U tom slučaju voda bi trebalo lagano da vri, da bi toplota dosegla do gornje posude. 

Bez obzira na činjenicu da ih kuvamo na pari, kremove i sosove bi trebalo stalno mešati, sve dok se ne budu dovoljno i potrebno zgusnuli. Katkad je i pare previše, pa je potrebno skinuti posudu s pare, mešati krem ili sos, pa ponovo vratiti na paru, i tako ponavljati dok nam konzistencija krema, ili sosa, ne bude dovoljno postojana. Nakon kuvanja na pari, krem, ili sos, povremeno promešati dok se ne bude sasvim ohladio. 

Za kuvanje povrća na pari postoje posebne, rupičaste, posude, ukoliko nemamo aparat za kuvanje na pari. 


2 komentara:

  1. Anonimno9/6/17

    Za kuvanje povrća.nekih vrsta mesa i ribe, koristim one kineske korpice od bambusa.

    OdgovoriIzbriši
  2. Da, to je odlično, ali ne znam da li ima kod nas! Ovde sam vidjala samo metalne, rupičaste, posude. U krajnjem slučaju, može poslužiti velika, metalna, cediljka za supu, ili djevdjir, koja se postavi preko šerpe u kojoj lagano kuva voda. Parola snadji se :)

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF