Knedle sa šljivama
Kad knedle stignu na jelovnik, vrućinama je došao kraj. Knedle pravim prema receptu koji sam naučila od mame i uvek budu preukusne :)

Sastojci:
 • 12 komada šljiva (izmereno: 380 grama)
krompir-testo:
 • 600 grama očišćenog krompira
 • ~200 grama namenskog brašna
 • 1 jaje
 • 4 kašike griz brašna
 • 20 grama putera
 • prstohvat soli
omotač od prezli:
 • 4 kašike ulja
 • 4 kašike prezli
 • 1 vanilin šećer
 • 1/2 kaf. kaš. cimeta
završna nota:
 • šećer za posipanje

Od datih mera izaći će 12 knedli. Ovo je neki minimum i osnova, a za veće potrebe srazmerno povećati količinu sastojaka.

Izabrati manje, zrele, ali ne previše mekane šljive.

Količina prezli u koje ćemo uvaljati knedle je prema ličnim afinitetima, Više prezli - više i ulja, ili iskombinovati ulje i puter. Domaće prezle su fino prosejane, sitnije i svežije, pa ih toplo preporučujem. 

Priprema:

Šljive oprati i posušiti kuhinjskom hartijom. Nožem ih zaseći i izvaditi koštice. Odbaciti svaku lošu šljivu. Ukoliko su šljive vrlo krupne, u knedle stavljati polovine.  

Oprati i oljuštiti krompir. Što se mene tiče, svejedno je da li je krompir crveni ili beli. 

Staviti ga u hladnu vodu s prstohvatom soli i dobro skuvati - kao za pire. Odmah ga temeljno izgnječiti kašikom za pasiranje, tako da ne ostane nijedna grudvica krompira. Dodati komadić putera, dobro izmešati i ostaviti da se malko prohladi. Na žalost, testo se mesi dok je krompir topao i to je teži deo pripreme. U tek malo prohladjen, ispasiran, krompir staviti jedno ovlaš izmućeno jaje, 4 kašike griza i dodavati malo po malo prosejanog brašna. Nikada ne stavljati svu količinu brašna iz recepta odjednom, jer je sasvim moguće da će biti previše, s obzirom da nije uvek ista vrsta krompira, a ni veličina jajeta. 

Mesiti testo rukama dok ne formiramo kompaktnu smesu, zatim prebaciti testo na radnu površinu i nastaviti s mešenjem uz dodavanje po malo brašna. Testo bi trebalo da ostane dovoljno mekano, a kompaktno. Testo s krompirom ne bi trebalo predugo da se mesi, niti da stoji već spremljeno, jer će omlitaviti. Rukama oblikovati "kobasicu" prečnika 5 cm i nožem je podeliti na 12 jednakih delova. 

U veći lonac sipati barem 3 litre vode, pa zagrejati do ključanja, a zatim smanjiti temperaturu za jedan podeok, ili onoliko koliko je potrebno da strujanje vode ne bi bilo prejako. 

Testo je lepljivo tako da se stalno radi uz pomoć brašna. Odvojiti komad testa, pobrašniti ga, rastanjiti rukom i obavezno izvaditi, ukoliko napipamo, neki komadić krompira koji nismo izgnječili, Staviti šljivu na sredinu, povući testo "na gore" i prstima pritisnuti ivicu testa da šljiva bude dobro upakovana. Rukom knedlu lepo zaokružiti.

U lagano ključalu vodu spuštati knedle, koje će da potonu na dno. Kad isplivaju, recimo posle desetak minuta, kuvane su. Neka se kuvaju na površini vode još koji minut, pa ih izvaditi.

Dok se knedle budu kuvale pripremiti prezle. U tiganju, na tihoj vatri, zagrejati ulje, pa dodati prezle i uz mešanje sačekati nekoliko minuta da se pojave mehurići, odnosno da počne prženje, pa odmah skloniti s vatre, da nežne prezle ne bi pregorele. Dodati vanilin šećer i cimet, promešati, pa u prezle uvaljati skuvane knedle. 

Servirati uz šećer koji je u posebnoj posudi.

Knedle će se stajanjem na vazduhu sušiti, pa ostatak složiti u kutiju s poklopcem i staviti u frižider.
1 komentar:

 1. Ovako je drugima ispalo :)

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1059906984143481&set=p.1059906984143481&type=3&theater

  OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF