Pečenje paprika u rerni
Pečenje paprika u bašti na šporetu smederevcu, ili na baštenskom roštilju, je svakako najbolja varijanta ukoliko imamo baštu :) Ljubiteljima paprika koji nemaju baštu, ostaje da ih peku na domaćem ognjištu u vidu šporeta, i to na nekoliko načina. Paprike možemo peći na ringli, ali to je dugotrajan posao koji će da zadimi ceo stan. Rerna je, ipak, bolji izbor. Neko stavlja paprike direktno na rešetku u rerni, a ispod podmetne pleh da sokovi kaplju u njega, medjutim, paprike prskaju, a sokovi se ugljenišu i posle je teško sve to oprati.

Ja ih pečem ovako.

Sastojci:
  • 1-20 kg mesnatih crvenih paprika

Na slikama su 3 velike paprike za jedan ručak, izmereno 1 kg, od sorte "slonovo uvo".

Priprema

Krajem septembra, kada cena paprikama padne, a još uvek je veliki izbor i mogu se pronaći debele, velike, crvene, paprike, kupiti 20-ak kila biranih rukom. Oprati ih i ostaviti da se ocede. Rernu zagrejati na 200°C, a u pleh od šporeta obavezno staviti pek-papir i poredjati paprike jednu do druge, a mogu i da se zbiju, jer će se u toku pečenja paprike smanjiti, omlitaviti i pustiti vodu. Staviti pleh u rernu na srednju poziciju, pa peći paprike dok ne budu potamnele odozgo. Tada izvaditi pleh, a paprike malo okrenuti, prevrnuti i vratiti u rernu - vrlo oprezno jer je sve vrelo, od paprika do pleha. Ja koristim hvataljku, pa njome okrećem paprike. Koliko dugo traje pečenje? Oko 30 minuta. Prema izgledu paprika odlučiti kad su pečene, a ako se prepeku onda će samo ugljenisana koža da ostane, što nikako ne valja. Dužina pečenja će zavisiti i od same vrste paprike, pa ispeći jednu turu i videti da li u sledećoj turi produžiti ili skratiti vreme. Možemo i da izvadimo jednu papriku u toku pečenja i proverimo da li se lako ljušti. Često se dešava da se kožica skine iz samo jednog poteza, ukoliko je kvalitetna i mesnata paprika dobro ispečena.

Iz rerne ih stavljati u veliku šerpu s poklopcem, u kojoj će da se upare i još malo skuvaju, da bi se kasnije još lakše oljuštile. Posle sat, dva, poredjati paprike na neku rešetku, recimo, onu iz šporeta, da bi se sasvim ohladile i ocedile. 

Ukoliko paprike zamrzavamo, pakovati ih u kese po 5-6 komada, jer mi se čini da je to optimalan broj. Ako mi bude potrebno više paprika - uzeću dva pakovanja iz zamrzivača. Ne ljuštiti paprike i ne čistiti od semenki, to ćemo raditi kasnije, kad ih budemo odledili.

Savet: Paprike puštaju sokove koji se u plehu ugljenišu i dime. Zato menjati pleh i pek-papir u svakoj novoj turi, kombinovati dva čista pleha naizmenično, ili prati jedan isti pleh.

Možda ovo sve deluje mnogo komplikovano, ali vredi odvojiti jedno poslepodne da bismo cele zime imati divne, crvene, paprike na trpezi.

Druga solucija je da kupujemo i pečemo po par kilograma paprika, što će biti manje naporno, ali će se rad odužiti nekoliko dana.

Ono što sam videla na 24 kitchen, ali nisam proverila, je kapanje ulja preko paprika pre stavljanja u rernu, kažu da ulje pomaže u procesu pečenja. 

Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF