Slane zavrzlame




Jednostavno - grickalice, koje idu uz razgovor, zabavu, ili uz gledanje filma :) Možemo ih napraviti ranije i zamrznuti, a neposredno pred posluženje ispeći, bez prethodnog odmrzavanja.

Sastojci:
kvasac:
  • 150 ml mleka
  • 20 g svežeg kvasca (1/2 paketića)
  • 1/2 kašike šećera
  • 2 kašike brašna
testo:
  • 200 g omekšalog putera
  • oko 450 g namenskog brašna
  • fermentisan kvasac
  • 1 žumance
  • 1 kaf. kaš. soli
završna nota:
  • 1 žumance za premazivanje
  • krupna so za posipanje
  • susam, kim, kikiriki za posipanje

Količine su za dve ture u plehu od šporeta. U zavisnosti od veličine modlica može da izadje i 90 komada. 

Priprema:

Pripremiti pleh od šporeta i postaviti hartiju.
Izdrobiti dve kašike oljuštenog, neslanog, kikirikija pomoću oklagije. Na slikama su, umesto kikirikija, semenke suncokreta.

Žumance za premazivanje pomešati s par kapi vode.

Smlačiti mleko, pa u njemu rastopiti kvasac s šećerom, uz dodatak brašna. Pokriti i ostaviti da fermentira.

U činiju prosejati deo brašna, a deo ostaviti za kasnije dodavanje. U brašno utrljati puter. Dodati žumance, kvasac i so. Zamesiti testo rukama, dodajući po malo preostalog brašna, a kada smo formirali kompaktnu smesu - stati s dodavanjem brašna, bez obzira na navedenu količinu. Ne čekati da testo poraste, već ga odmah rastanjiti oklagijom na debljinu jednog santimetra. Vaditi modlicama različite oblike. Redjati ih na pleh, premazati žumancetom i posuti krupnom solju, susamom, kimom ili izdrobljenim kikirikijem.

U medjuvremenu zagrejati rernu na 200°C. Staviti pleh u vruću rernu i peći dok "zavrzlame" ne porumene, što bi trebalo da bude posle 10 minuta. Nadgledati proces kroz staklo na rerni, pa izvaditi pleh na vreme.











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF