Meksička pašteta od tune




Pašteta od tune koja se pravi brzo, ali i jede brzo :) 

Nismo ljubitelji ribe i morskih plodova, ali smo uvek raspoloženi za tunjevinu u salati, prelivu za pastu ili njoke, ili u pašteti :) Domaća pašteta je kremasta i ukusna kao i industrijska, a kvalitet se, kao kod pomenute, ne dovodi u pitanje.

Sastojci:
  • 1 crvena, mesnata, paprika srednje veličine
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • prstohvat bibera
  • 1/4 kaf. kaš. mlevene ljute paprike habanero ili čili
  • 1/4 kaf. kaš. soli
  • 1 konzerva tune u komadu od 160 g
  • 1-2 kašike majoneza
  • kockica feta sira 4x4 cm
prilog:
  • tostiran hleb ili krekeri

Na konačan ukus paštete neće uticati ukoliko koristimo pečenu papriku umesto sveže.

Priprema:

Oprati i očistiti papriku od semenki. Iseći je na kockice. 

Očistiti i iseckati crni luk. Beli luk očistiti i krupno iseći, ili ostaviti čenove ucelo.

Tunu izvaditi iz konzerve i iscediti je od ulja. Koristiti isključivo komade tune, jer komadići nisu riba već otpaci.

Na tihoj vatri zagrejati maslinovo ulje, zatim dodati papriku da se dinsta. Odmah dodati crni i beli luk, pa dinstati desetak minuta. Skloniti s vatre i ohladiti. Ako je u pitanju pečena paprika, vreme dinstanja upola skratiti.

Dodati komade tunjevine, ljutu papriku, biber i so. Promešati i prebaciti u čoper.

Samleti sastojke. Dodati kockicu feta-sira i kašiku majoneza. Izmiksati u čoperu. Proveriti da li je pašteta dovoljno slana. 

Majonez će razrediti paštetu i zbog toga dodavati kašiku po kašiku, ili, jednostavno, stati posle prve kašike, ukoliko smo zadovoljni postignutim ukusom i gustinom.

Paštetu čuvati u pokrivenoj posudi u frižideru.











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF