Pita s pirinčem i spanaćem




Pita jeste, obična nije :) 

Ovo je neuobičajen recept s poznatim sastojcima, ali drugačije izmešanim u aromatičnoj, nemasnoj i laganoj, piti. 

Sastojci:
pirinač:
  • 100 g pirinča 
  • 1/2 l vode
  • prstohvat soli
nadev:
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 veći praziluk
  • 1 mala ljuta paprika (nije obavezno)
  • 150 g skuvanog spanaća
  • 3 kašike kisele pavlake
  • 50 g parmezana
  • 2 jaja
  • 1 kaf. kaš. bosiljka
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 1/2 kaf. kaš. bibera
  • skuvan pirinač
slaganje pite:
  • 3 sveže tanke kore
  • 40 g otopljenog putera, ili u kombinaciji s uljem
  • pripremljen nadev

Pita je za 2-6 osoba, jer je sečemo na 6 parčića. Prečnik posude za pečenje je 20 cm. 

Priprema:

Pirinač:
Isprati pirinač pod mlazom vode, pa ga staviti u šerpu s pola litre malo posoljene, ključale, vode. Kuvati na tihoj vatri, uz mešanje, desetak minuta. Trebalo bi da pirinač upije svu vodu, ali ako bude ostalo nešto vode - ocediti je. Poklopiti pirinač da se ne bi osušio. Važno je da pirinač ne čeka predugo na drugi deo fila, pa uskladiti vreme pripreme.

Nadev:
Dobro oprati praziluk, ako bude trebalo razdvojiti listove i temeljno ih oprati, zatim ga iseckati na kolutiće. Iseckati ljutu papriku u količini koja nam odgovara.

Spanać očistiti, oprati i kratko skuvati u malo vode, ocediti i iseckati. Ukoliko je u pitanju zaledjen spanać, brikete (izmereno 150 g) ćemo u zaledjenom stanju dodati praziluku.

Zagrejati maslinovo ulje na tihoj vatri, pa dodati iseckan praziluk i ljutu papriku. Dinstati sve dok prazuluk ne bude uvenuo, zatim dodati spanać i kratko sve prodinstati, pa skloniti s vatre. 

U nadev od spanaća dodati skuvan i ocedjen pirinač, pa izmešati. Dodati parmezan, biber, bosiljak, pa izmešati. Ako je fil previše vruć ostaviti ga nekoliko minuta da se prohladi, jer ćemo dodati jaja, koja ne bi trebalo da se skuvaju.

Umutiti dva jaja, dodati 3 kašike pavlake, dobro izmešati i dodati nadevu od spanaća. Na kraju, kada imamo sve sastojke na broju, posoliti, probati i dosoliti ako je potrebno. 

Slaganje pite: 
Otopiti puter na tihoj vatri. Uključiti rernu da se greje na 200°C.

Namazati puterom posudu u kojoj ćemo slagati pitu, pa staviti prvu koru i rukom je oblikovati prema formi posude, a višak kore prebaciti preko ivice. Četkicom i puterom namazati celu koru, pa na isti način položiti drugu koru. Ponovo namazati puterom, pa staviti treću koru. 

U posudu sipati nadev i poravnati ga. Prebaciti kore koje su visile preko ivice posude - povrh nadeva. Ako je potrebno namazati ih puterom da bi se zalepile jedna za drugu, a konačno namazati puterom celu gornju površinu pite. Ukoliko imamo još kora, možemo iskrojiti "poklopac", kao završni detalj na našoj piti.

Staviti pitu u zagrejanu rernu i peći je oko 40 minuta. Ukoliko gornji listovi kore budu previše potamneli, obavezno pitu pokriti alu-folijom. Iseći pitu kada se bude prohladila. Nadev je kompaktan i dobro se seče. 

Pita sa spanaćem se ne podgreva.











2 komentara:

  1. Bas zanimljivo izgleda kao tortica, sefa jos nikako da nateram za zavoli spanac, ne zna sta propusta!:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Aham, to mi je kalup za malu tortu :) Zaista šteta, jer je pita mirisna, mekana i sočna. Spanać i pirinač joj daju volumen, a ukus & miris dolaze od putera kojim se premazuju kore, bosiljka i praziluka.

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF