Lovačke šnicle




Ovom preukusnom jelu iz mamine kuhinje jedina mana je nešto više ulja, a zbog procesa pripreme nije moguće da ga bude manje. Jelo nije teško za pravljenje, ali je složeno iz nekoliko koraka, pa priprema uzima više vremena. 

Sastojci:
priprema mesa:
  • 400 g telećih ili junećih šnicli
  • 50 g mekog brašna
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 1/2 kaf. kaš. bibera
  • ulje za prženje 
priprema variva:
  • 2 kašike ulja u kome su se pržile šnicle
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • 600 g šargarepe
  • 300 g paškanata
  • 2 krupna čena belog luka
  • 4-5 zrna bibera
  • prstohvat mlevenog bibera
  • 2 dl belog vina
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • 1 kaš. iseckanog peršunovog lišća

Navedene mere su za 2-4 osobe.

Priprema:

Prvo pripremiti povrće. Oguliti šargarepe i paškanat, oprati ih i iseći na kolutove, ne previše tanke, da se u toku dugog kuvanja ne bi skašili. Očistiti crni luk, pa ga sitno iseći. Oljuštiti beli luk i sitno ga iseći.

Meso oprati, posušiti kuhinjskom hartijom, pa očistiti od žilica i masnoće. Ukoliko je meso u komadu, iseći na tanke šnicle. Ako smo kupili već isečene, ali deblje šnicle, istanjiti ih zasecanjem preko sredine, tako da ćemo dobiti, kad raširimo šniclu, veliki, a tanak komad. 

Šnicle izlupati tučkom, posoliti, pobiberiti, pa uvaljati u brašno i otresti višak.

Zagrejati ulje, pa smanjiti temperaturu na srednju jačinu. Pržiti šnicle po nekoliko minuta sa svake strane. Kada su dobile lepu, smedju boju, izvaditi ih na tanjir, a u veću, plitku šerpu staviti dve kašike ulja u kome su se pržile šnicle. Dodati sitno isečen crni luk i dinstati ga na tihoj vatri dok ne bude omekšao. Dodati isečenu šargarepu, paškanat i beli luk. Dodati mleveni i biber u zrnu, ukoliko ste sigurni da želite da ga zagrizete u toku jela :) Posoliti, promešati, probati, dosoliti ukoliko je potrebno, pa staviti ispržene šnicle preko povrća. Dodati belo vino i pustiti da polako isparava alkohol. 

Kada je tečnost ukuvala, naliti s toplom vodom toliko da pokrije šnicle. Poklopiti i dinstati 1.5 sat na vrlo tihoj vatri. Nadgledati i povremeno protresti šerpu.

Brašno koje je na šniclama imaće tendenciju da zgusne jelo, što je i dobro, samo bi trebalo voditi računa ako ispari sva voda, a meso još uvek nije mekano, da dolijemo.

Meso bi, na kraju, trebalo da bude toliko mekano da se seče viljuškom, a safta bi trebalo da bude toliko da može da se prelije preko mesa kada budemo servirali, i ništa više od toga. 

Jelo posuti seckanim peršunom. Lovačke šnicle mogu da prenoće u frižideru i da se podgreju pred posluženje.

Uz ovo jelo uobičajeni prilog je pire krompir :) Salate koje fino idu uz lovačke šnicle su zelena salata ili kupus salata












Ajme! :) Tema za oktobar 2016.
Ajme - pravila!



2 komentara:

Print Friendly and PDF