Sastojci:
priprema mesa:
- 400 g telećih ili junećih šnicli
- 50 g mekog brašna
- 1 kaf. kaš. soli
- 1/2 kaf. kaš. bibera
- ulje za prženje
- 2 kašike ulja u kome su se pržile šnicle
- 1 glavica crnog luka srednje veličine
- 600 g šargarepe
- 300 g paškanata
- 2 krupna čena belog luka
- 4-5 zrna bibera
- prstohvat mlevenog bibera
- 2 dl belog vina
- 1/2 kaf. kaš. soli
- 1 kaš. iseckanog peršunovog lišća
Navedene mere su za 2-4 osobe.
Priprema:
Prvo pripremiti povrće. Oguliti šargarepe i paškanat, oprati ih i iseći na kolutove, ne previše tanke, da se u toku dugog kuvanja ne bi skašili. Očistiti crni luk, pa ga sitno iseći. Oljuštiti beli luk i sitno ga iseći.
Meso oprati, posušiti kuhinjskom hartijom, pa očistiti od žilica i masnoće. Ukoliko je meso u komadu, iseći na tanke šnicle. Ako smo kupili već isečene, ali deblje šnicle, istanjiti ih zasecanjem preko sredine, tako da ćemo dobiti, kad raširimo šniclu, veliki, a tanak komad.
Šnicle izlupati tučkom, posoliti, pobiberiti, pa uvaljati u brašno i otresti višak.
Zagrejati ulje, pa smanjiti temperaturu na srednju jačinu. Pržiti šnicle po nekoliko minuta sa svake strane. Kada su dobile lepu, smedju boju, izvaditi ih na tanjir, a u veću, plitku šerpu staviti dve kašike ulja u kome su se pržile šnicle. Dodati sitno isečen crni luk i dinstati ga na tihoj vatri dok ne bude omekšao. Dodati isečenu šargarepu, paškanat i beli luk. Dodati mleveni i biber u zrnu, ukoliko ste sigurni da želite da ga zagrizete u toku jela :) Posoliti, promešati, probati, dosoliti ukoliko je potrebno, pa staviti ispržene šnicle preko povrća. Dodati belo vino i pustiti da polako isparava alkohol.
Kada je tečnost ukuvala, naliti s toplom vodom toliko da pokrije šnicle. Poklopiti i dinstati 1.5 sat na vrlo tihoj vatri. Nadgledati i povremeno protresti šerpu.
Brašno koje je na šniclama imaće tendenciju da zgusne jelo, što je i dobro, samo bi trebalo voditi računa ako ispari sva voda, a meso još uvek nije mekano, da dolijemo.
Meso bi, na kraju, trebalo da bude toliko mekano da se seče viljuškom, a safta bi trebalo da bude toliko da može da se prelije preko mesa kada budemo servirali, i ništa više od toga.
Jelo posuti seckanim peršunom. Lovačke šnicle mogu da prenoće u frižideru i da se podgreju pred posluženje.
Uz ovo jelo uobičajeni prilog je pire krompir :) Salate koje fino idu uz lovačke šnicle su zelena salata ili kupus salata.
Ajme! :) Tema za oktobar 2016.
Ajme - pravila!
Ovo mi je odličan ručak!"
OdgovoriIzbrišiI nama je, mnogo volimo lovačke šnicle :)
OdgovoriIzbriši